De ani buni, Baile Herculane reprezinta unul dintre cele mai dureroase exemple a ce s-a facut prost in turismul romanesc dupa Revolutie. Privatizari pe criterii politice catre afaceristi hrapareti („investitori strategici”) care nu vor sa faca turism, ci doar specula imobiliara.

Pesedistul Iosif Armas a dus „cea mai frumoasa statiune de pe continent” (asa cum o descria imparatul austriac Franz Iosef) in faliment. Aproape nimic nu mai aduce aminte acum de stralucirea de alta data. Hotelurile, in majoritatea lor cladiri istorice, stau sa cada, iar bazinele termale au devenit gropi de beton.S-au infiintat asociatii si ONG-uri care vor salvarea Bailor Herculane. Ma uitam pe Facebook inainte de plecarea catre Banat: 19.000 de oameni care s-au alaturat acestei cauze.Ei bine, tuturor vreau sa le transmit un semnal de incredere.

Am semnat astazi la Herculane un protocol de colaborare cu primaria si cu operatorii de turism din zona. Oamenii cu care am vorbit, in frunte cu primarul PDL Nicusor Vasilescu, sunt extrem de seriosi si vor sa faca treaba. Am toate motivele sa fiu optimista.Concret, Baile Herculane a fost deja declarata „statiune de interes national”. Este inclusa in strategia de turism balneo, unul dintre cele sase produse ale brandului turistic. Derulam aici un proiect pilot care are ca scop revitalizarea statiunii. Asta inseamna refacerea infrastructurii urbane, exproprieri si demolari acolo unde este cazul. Incercam sa gasim solutii sa preluam hotelurile din zona, sa le reabilitam si sa le redam circuitului turistic. Vom incerca acelasi lucru si cu baile termale. De asemenea, exista un plan pentru realizarea unui spa nou, la standarde europene.

In plus, am demarat o campanie de atrageri de investitori privati care ar putea fi interesati de zona. Implicarea MDRT poate constitui acel element de stabilitate decisiv pentru luarea unei decizii. De asemenea, ministerul se va implica activ si in promovarea statiunii.Sunt constienta ca schimbarea nu se va produce peste noapte, la fel cum „investitorii strategici” de trista amintire nu se vor lasa cu una, cu doua. Indiferent de opozitia sistemului la schimbare, ea se va produce. Auspiciile sunt cu mult mai bune acum.Daca tot am ajuns la Baile Herculane, am fost invitata si la inaugurarea unui bloc ANL. Investitia a costat 2,8 milioane de lei si ofera apartamente pentru 40 de familii de tineri din localitate.

Au mai ramas de facut racordurile la apa si curent electric. Chestiuni care se pot rezolva destul de usor intr-o perioada scurta de timp (doua saptamani). In plus, daca tot am semnat protocolul pentru salvarea statiunii, primarul mi-a spus ca viitorii locatari ai blocului ANL ar vrea sa primeasca de la mine cheile apartamentelor. Am acceptat cu draga inima si am fost primita calduros.

PS. Acum trei saptamani a fost telegondola de la Vulcan. Acum doua saptamani au fost stenogramele lui Pasat. Saptamana trecuta a fost primarul din Magurele. Iar acum blocul ANL de la Baile Herculane. Ar fi o idee sa ma plateasca Vantu pentru ca ii asigur audienta.Si vreau si spor de week-end.