Artistul britanic Richard Wright a castigat premiul Turner, acordat de galeriile Tate, pentru impunatoarea sa murala, a carei expresie finala este o impresionanta fresca executata in foite de aur pe fundal alb si care formeaza delicate filigrane intre baroc abstract.

Distinctia Turner este cea mai importanta recompensa a artei moderne in Marea Britanie, care se acorda inca din anul 1984, artistilor de pana la 50 de ani, rezidenti ai tarii, in semn de recunostinta a traiectoriei lor.

Finalistii sunt selectionati pentru operele cele mai deosebite din ultimul an si de asemenea trebuie sa creeze o piesa speciala dedicata galeriei Tate.

Juriul, compus printre altii si de criticul de arta Jonathan Jones si jurnalista Mariella Frostrup, a apreciat in aceasta editie “originalitatea si frumusetea” lucrarii lui Wright, care, pentru galerie, a insemnat o draguta chiar daca deloc controversata murala, cu un design damasc realizat cu ajutorul foitelor de aur.

Premiul Turner, in valoare de 44,300 euro – dintre care 25.000 sunt pentru castigator si restul se imparte intre ultimii trei finalisti – se caracterizeaza prin concurenta operelor polemice, asa cum sunt animalele in formol apartinand lui Damien Hirst sau camera cu lumini care se stingeau si aprindeau de Martin Creed.

“Aceasta lucrare nu este pentru viitor, este pentru acum” a afirmat artistul despre compozitiile sale.

Richard Wright, care traieste si lucreaza in orasul Glasgow, i-a fost inmanat premiul de catre poeta oficiala a regatului, Carol Ann Duffy. “Multe multumiri. Chiar in momentul in care credeam ca ma voi putea relaxa , se intampla asta” a glumit castigatorul “Nu am nimic solemn de spus, doar multumiri, asta este tot”.

A invins alti trei finalisti

Candidatii au fost Enrico David , selectat pentru expunerile “Do You Love Dzzzt by Mammy” din Suedia si “Bulbous Marauder” din Seattle, Lucky Skaer, nominalizata pentru expozitiile de la galeria Fruitmarket, din Edimburg,Scotia, si pentru opera “A boat used as a Vessel” si, favoritul caselor de pariuri, Roger Hiorns.

Acesta din urma a prezentat, printre altele, o instalatie pe podeua galeriei , pentru a carei elaborare a utilizat pulberea neagra fragmentata a unui motor de avion sau sculpturi albe cu aspect nedefinit suspendate pe perete si pe care autorul le-a realizat cu ajutorul unui amestec de polistiren si grasime animala.

Pentru recompensarea artistilor sai, pentru incurajarea si promovarea culturii, Regatul Unit constituie un exemplu demn de urmat.