In articolul scris despre Chrome OS pe GigaOm.com, Om Malik remarca faptul ca noul sistem de operare de la Google nu are o primite prea calduroasa din partea consumatorilor.

Un new-entry in lumea sistemelor de operare, Chrome OS a fost anuntat ca fiind alternativa cea mai buna la sistemele desktop, la baza functionalitatii sale fiind serviciile cloud oferite de catre Google.

In prezent utilizatorii se pot folosi gratuit de Gmail, Google Docs, Google Reader si alte asemenea servicii ce tin de norul informational sau “cloud”. Chrome OS are menirea de a oferi aceste servicii intr-un singur loc, pe calculatorul personal, fiind necesar doar un cont facut in reteaua Google.

Inainte de a intra pe piata Google a oferit gratuit unor beta-testeri laptopuri CR-48 cu noul sistem instalat, insa nu a avut primirea la care s-a asteptat. Principalele critici aduse sunt legate de configuratia hardware a laptopurilui ce contine un procesor Intel Atom, la 1,6GHz, care face uneori cu greu fata rularii browserului, mai ales cand este vorba de aplicatii sau filme ce au nevoie de Flash. Trackpad-ul este urmatorul in lista nemultumirilor celor care au avut ocazia de a-l testa, pentru ca nu permite folosirea cu exactitate a functiilor multitouch.

Om Malik, fondatorul retelei GigaOM, a facut o recenzie sumara a noului sistem si a notat faptul ca se incarca foarte repede (15 secunde), are buton de cautare dedicat instalat in tastarura iar perifericele USB sunt recunoscute usor de catre Chrome OS.

In ceea ce priveste interfata se pare ca mai sunt lucruri de pus la punct, dat fiind ca ceea ce vezi in fata ochilor este browserul Chrome. Experienta poate fi frustranta pentru cineva care este invatat numai cu folosirea programelor, ca intr-un sistem desktop obisnuit, pentru ca, in loc de aplicatii, se folosesc taburi. Cine a folosit browsere in genul Chrome poate avea o tranzitie mult mai usoara.

S-ar parea ca cea mai mare provocare a sistemului Chrome va fi lupta impotriva obiceiurilor oamenilor obisnuiti cu sistemele desktop.

Malik isi pune intrebarea:”Voi folosi Cr-48 sau altceva in genul acesta drept calculator principal?” Raspunsul dat este: “Nu.” Argumentarea raspunsului este data de specificatii hardware care lasa de dorit, asa cum puncteaza si MG Siegler, in articolul “On The Road With Cr-48: The Chrome Notebook Is Both Shiny And Tarnished“, de pe TechCrunch.com.

Siegler a afirmat in articolul mentionat mai sus faptul ca acest sistem este complet inutil daca nu exista legatura la internet. Datorita faptului ca toate serviciile pe care le ofera se afla pe serverele Google, lipsa legaturii de internet va returna o eroare in momentul in care se incearca intrarea in cont.

Google a comunicat clar si raspicat faptul ca nu va distribui noul sistem de operare impreuna cu aceasta configuratie hardware. Siegler a firmat ca, daca Google vrea sa fie competitiv in planul sistemelor de operare, va trebui sa vanda laptopul cu Chrome OS instalat la un pret care sa nu depaseasca 300$.

Desi parerea unanima este ca acest sistem va fi popular abia peste un an sau doi, intiativa Google este laudabila datorita faptului ca face un pas curajos catre sistemele Web OS. Un astfel de sistem ar reprezenta punctul culminant al aplicarii norului informational in viata cotidiana a tuturor utilizatorilor.

Acest lucru ar insemna ca toate activitatile ce implica folosirea calculatorului sa fie facute prin intermediul browserului iar problemele legate de securitate si perfomanta sa fie preluate de catre compania care ofera aceste servicii.

Malik nu neaga aplicabilitatea Chrome OS, dar afirma faptul ca trecerea de la sistemele clasice catre Web OS se va face greu. Mai mult decat atat, acesta atrage atentia ca Google ar trebui sa se orienteze catre clientii din sectorul business, datorita faptului ca in acest domeniu se pune accentul pe functionalitate si flexibilitate.

Astfel, primul contact pe care acest nou sistem va trebui sa il faca in viata cotidiana va fi in cadrul unor call-center-e, afacerilor care se ocupa cu desfacerea cu amanuntul si liniilor aeriene.

Eric Schmidt, CEO Google, a afirmat in data de 7 decembrie a.c., in cadrul evenimentului legat de lansarea Chrome, ca “am pornit dintr-o lume in care aveam stocare locala sigura si retele nesigure, si am ajuns intr-o lume in care avem retele sigure si aproape ca nu exista stocare locala. Din punct de vedere arhitectural aceasta este o schimbare majora iar – prin folosirea HTML5 – este in sfarsit posibila construirea acelor aplicatii puternice pe care le consideram de la sine intelese intr-un calculator obisnuit si le putem folosi avand la baza browserul, ca si platforma. Poti construi orice ce ai nevoie prin intermediul softului client, profitand astfel la maxim de capacitatea internetului.” Aceste cuvinte au fost notate in articolul “Cloud computing: the latest chapter in an epic journey“, publicat pe Googleblog.