Economistul Nouriel Roubini, poreclit ”Dr.Doom” pentru previziunile sale pesimiste, spune ca iesirea din actuala criza ar putea dura tot restul deceniului.

Roubini, prezenta la Formul Economic Mondial de la Davos, vede din nou vremuri grele in viitorul apropiat si spune ca fara reforme dure lucrurile s-ar putea inrautati substantial. Pana ce Europa nu se reformeaza radical iar SUA nu scapa de muntele de datorii, economia mondiala va continua scaderea in detrimentul unor largi portiuni a populatiei mondiale a caror standarde de viata vor suferi chiar daca acestia au locuri de munca.

In timpul unui interviu pentru AP, profesorul Roubini spune ca estimarile FMI, de slabire a cresterii economice mondiale pana la 3,3% sunt corecte, doar ca el este ceva mai pesimist. ”Traim intr-o lume in care exista o uriasa fragilitate economica si financiara. Avem si o incertitudine uriasa – macro, financiara, fiscala, bancara, a suveranitatilor – si mai avem si incertitudine geopolitice si politice”, mai spune Roubini. Dar, de departe, cea mai mare incertitudine este legata de posibilitatea izbucnirii unui conflict in Iran care ar putea implica SUA sau Israel, ori pe ambele. Asta ar presupune majorarea cotatiei petrolului de la cca. 100 dolari/barilul, cat este in prezent, la peste 150 dolari/barilul, un pret la care lumea intreaga va intra in recesiune.

Somajul si insecuritatea economica au devenit teme majore din Orientul Mijlociu si pana la miscarea ”Occupy Wall Street” in SUA, la fel protestele care se intind din Israel si India pana in Chile sau Rusia, la toate astea adaugandu-se si cresterea inegalitatii dintre bogati si saraci. ”Toate conduc la instabilitate sociala si politica. Deci trebuie sa reducem inegalitatile. (…) Trebuie sa mutam investitiile noastre din domenii putin productive, cum sunt sectorul financiar sau imobiliarele, catre cele mai productive, cum sunt oamenii, capitalul uman, structurile, tehnologia sau inovatia”, propune economistul.

Potrivit lui, cresterea economica lenta din economiile dezvoltate va duce cel mai probabil la o revenire de tip U si nu la una clasica, de tip V, ceea ce inseamna ca va dura mai mult, intre trei si cinci ani. ”Odata ce ai prea multe datorii acumulate in sectorul public si cel privat, procesul dureros al recuperarii poate dura pana la un deceniu, timp in care cresterea economica ramane slaba si anemica pe fondul curatarii bilanturilor si a investitiilor in sectoare ca ne vor face mai productivi in viitor”, conchide Nouriel Roubini, scrie capital.ro.