Ieri a venit randul unei alte vizite in teritoriu pentru semnarea de contracte cu fonduri europene. Pentru asta, m-am deplasat la Slatina, in judetul Olt, unde am semnat, alaturi de primarul Darius Valcov, trei contracte pentru refacerea mai multor strazi din localitate si a zonelor adiacente. Valoarea totala depaseste 24 de milioane de lei.

Toate aceste lucrari fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Municipiului Slatina si se alatura altor 6 contracte semnate in trecut. Din acest punct de vedere, orasul de pe malul Oltului reprezinta un exemplu pentru localitati mult mai mari din tara – primarul a aratat ca se pot absorbi fondurile europene. Spre deosebire de alte orase, Slatina nu dispunea de fonduri importante pentru investitii proprii si a trebuit sa se orienteze catre banii comunitari. Nevoia l-a invatat pe primar sa atraga fonduri europene. Poate si primarul Capitalei sau al Constantei vor intelege ceva din asta.

In urma cu trei zile, am prezentat raportul anual pe Programul Operational Regional, in care anuntam contractarea a aproape 4, 6 miliarde de euro. Acum doua zile anuntam deblocarea platilor pe Axa 2 a POR si implicit trimiterea la decontat de facturi de 200 de milioane de euro. Ei bine, ieri, am anuntat la Slatina faptul ca negocierile de principiu dintre Guvern si Comisia Europeana s-au incheiat, urmand ca in 2012 sa se reabiliteze, prin fonduri europene, apartamente in valoare de 360 de milioane de euro.

Daca ne gandim la o cofinantare de 50% din partea beneficiarilor, anul viitor ar putea fi reabilitate aproape 250.000 de apartamente in Romania. Ministerul pe care-l conduc nu a avut bani sa finanteze programul propriu de reabilitare, dar a gasit aceasta solutie, care, cred eu, este mult mai buna din toate punctele de vedere.

Iata inca un argument in sprijinul afirmatiei ca MDRT reuseste cel mai bine sa absoarba fondurilor europene.

Nu as vrea sa inchei fara sa punctez si semnarea la Bucuresti, de catre secretarul de stat Razvan Murgeanu, a mai multor contracte pentru Municipiul Deva. Mai precis, 4 contracte tot prin Programul Operational Regional, valoarea totala fiind de 37 de milioane de lei. Nu cred sa mai existe ministere capabile sa semneze intr-o zi contracte cu fonduri europene de aproape 15 milioane de euro.

Tot ceea ce s-a intamplat in aceasta saptamana e un semnal ca Romania va reusi in urmatorii ani sa eficientizeze absorbtia banilor europeni si ca astfel vom putea finanta o crestere economica sustenabila. Poate ca nu suntem in masura sa stimulam economia prin deficite bugetare mari, dar acoperim acest lucru prin fonduri comunitare. E un mare pas inainte pe care il vom face. E o promisiune pentru 2012.