Premiul Nobel pentru Literatura ii va fi acordat ”celui care va fi produs o lucrare intru totul remarcabila, in maniera ideala”. S-a aflat printre distinctiile mentionate de Nobel in testamentul sau deoarece el insusi vorbea mai multe limbi, avand o biblioteca bogata. Mai mult, in ultimii ani din viata, acesta a inceput sa scrie din nou proza.

Este decernat de catre Academia Suedeza din Stockholm, care are 18 membri, alesi pe viata. S-au acordat 104 premii pentru Literatura, dintre care doar 4 au fost impartite intre doi castigatori, restul fiind acordate individual. Fapt neobisnuit in istoria Premiilor Nobel.

Cel mai tanar laureat, Rudyard Kipling, a primit premiul la 42 de ani (1907), iar cel mai in varsta, Doris Lessing, la 88 (2007).

Primul premiul Nobel pentru Literatura i-a fost acordat in 1901 poetului si filosofului francez Sully Prudhomme, apoi el a evidentiat lucrarile atat unor autori necunoscuti, cat si scriitorilor consacrati. Winston Churchill a primit distinctia in 1953, “pentru maiestria in descrierile istorice si biografice, dar si pentru talentul oratoric de exceptie cu care apara calitatile umane”, el fiind fost nominalizat si la cel pentru Pace. Sigmund Freud a fost nominalizat timp de 12 ani la premiul Nobel pentru Psihologie sau Medicina, insa lucrarile sale s-au dovedit a fi fara valoare stiintifica. Mai putin stiut este faptul ca, in 1936, el a fost nominalizat si la cel pentru Literatura, de catre unul din membrii Academiei Suedeze.

Un total de 12 femei au primit premiul pentru Literatura, prima dintre ele fiind Selma Lagerlof, ulterior aleasa pentru a face parte din Academia Suedeza. Au existat si doua refuzuri, primul fiind cel al lui Boris Pasternak, sub constrangerea Uniunii Sovietice, iar al doilea al lui Jean Paul Sartre, ce refuza orice fel de onoruri oficiale. Premiul i-a fost acordat postum in anul 1931, lui Erik Axel Karlfeldt, dar, ulterior, regulile Fundatiei Nobel nu vor mai permite acest lucru. Printre castigatori s-au aflat si membri ai Academiei Suedeze, desi o parte dintre ei nu aveau acest statut la decernare.

Desi, in general, se acorda pentru munca de pe tot parcursul vietii unui scriitor, au existat si lucrari singulare ce au fost laureate ale premiului pentru Literatura, ale caror autori fiind, printre altii, Ernest Hemingway (“Batranul si Marea”), Thomas Mann (“Buddenbrooks”) sau John Galsworthy (“The Forsyte Saga”).

In 2011 premiul Nobel pentru Literatura i s-a acodat lui Tomas Transtromer “pentru ca prin imaginile sale condensate si translucide, ne ofera acces la realitate”.

Vom incheia seria cu premiul Nobel pentru Pace, urmand sa vi-l prezentam in urmatorul articol.