Desi canta din copilarie si concerteaza in tara si in strainatate de peste 10 ani, Petra Acker a devenit mai bine cunoscuta publicului dupa participarea la show-ul „Vocea Romaniei” de anul trecut. Acum, ea colinda tara cu o trupa de muzicieni pasionati, intr-un turneu care poara numele „Soul Experience”. Cantareata este acompaniata de Joel Holmes, un pianist american de jazz, care a primit numeroase distinctii, inclusiv doua nominalizari la Premiile Grammy.

Colaborarea dintre Petra Acker si Joel Holmes aduce un suflu nou pe scena muzicala romaneasca, ei interpretand compozitii proprii si preluari reorchestrate pe ritmuri de jazz, soul, gospel, muzica africana si multe altele. Muzicienii beneficiaza si de participarea trupei de fusion-funk „The Others”, din care Petra Acker si fratele ei, Michael, fac parte din anul 2005. Seria de concerte a debutat la Bistrita, pe 26 februarie 2015, iar in decurs de o luna, turneul include mai multe orase ale tarii, printre care Bucuresti, Brasov, Cluj sau Iasi.

Artista, considerata o nonconformista atat prin stilul muzical ales, cat si prin aparitia scenica, se lasa influentata de multe genuri muzicale, de la psychedelic rock, soul, ska, progressive, blues si pana la jazz si afirma cu tarie ca cel mai important este sa primeasca un feedback pozitiv din partea publicului. „Muzicienii traiesc prin mediul lor foarte mult si daca lumea rezoneaza cu ceea ce canta, e foarte bine. Altfel, pare ca faci ceva gresit, chiar daca canti o piesa care iti place foarte mult.”

Colaborarile, turneele, competitiile muzicale, intalnirile cu muzicienii romani si straini o ajuta pe artista sa evolueze si sa aiba parte de experiente care o inspirata. De exemplu, „Vocea Romaniei m-a ajutat sa ajung la mai multi oameni si sa primesc un feedback mai complex de la ei, de la public, sa-mi dau seama cum ma identifica oamenii, ce le transmit. Tot datorita emisiunii, am intrat in legatura cu agenta mea.”, marturiseste Petra Acker intr-un interviu acordat stiridebine.ro.

Un centru cultural la Brasov si, posibil, un album nou

In mai 2015, Petra va sustine un concert la Brasov, la Centrul Cultural Reduta, impreuna cu trupa „The World Collective” pe care a cunoscut-o la inceputul anului, la Viena, in cadrul unui jam session. „Tobarul e brazilian, basistul este din Slovacia, iar pianista este vieneza. Este o gasca super amuzanta, colorata si total nebuna, cu oameni cu mult groove.”, povesteste artista, vizibil entuziasmata de colaborarea care urmeaza.

Totodata, desi momentan locuieste la Bucuresti, Petra Acker are in plan sa creeze un spatiu cultural pentru muzicieni in Brasov, orasul ei natal, si sa lanseze un album cat mai curand.

Petra Acker provine dintr-o familie de sasi care i-au inspirat dragostea pentru muzica. Incepand cu anul 2003, evolueaza intr-o serie de formatii muzicale, mai intai pe plan local, ulterior national. Din 2005, cu o voce si un stil caracteristic si inovator, infiinteaza si se integreaza in diverse proiecte de jazz, funk, electro si alternativ, ca „The Others”, „Tzuc & Petzi” si colaborari cu muzicieni ca Michael Acker, Johnny King, Jimmy Cserkesz, Nicolas Simion, Jak Neumann, Luiza Zan, etc.

Joel Holmes este un pianist american care abordeaza mai multe stiluri muzicale, insa preponderent jazz si gospel. De-a lungul timpului, Joel a primit numeroase distinctii, inclusiv doua nominalizari Grammy, o medalie de aur NAACP, o mentiune in competitia John Lennon Songwriting si VH1 Song of the Year si a fost finalist al Independent Music Awards. A avut turnee in Europa, America de Nord si Sud, Asia, alaturi de artisti precum Roy Hargrove, Esperanza Spalding, Curtis Fuller, Terrace Blanchard, Gary Thomas, Jimmy Cobb si multi altii.