Pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la acest obicei daunator pentru sanatate, medicii americani au alcatuit o lista ce contine cinci motive suplimentare pentru a renunta la fumat.

Potrivit American Cancer Society, aproximativ 70% dintre fumatori doresc sa se lase de fumat.

Renuntarea la fumat scade pe termen lung riscul de a suferi de cancer pulmonar, infarct si atac cerebral.

Iata cele cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la fumat, precum si observatiile medicilor americani:

1.De dragul animalelor: Ar fi bine sa renuntati la fumat pentru sanatatea animalelor de companie. Studiile precedente au relevat faptul ca fumatul pasiv sporeste considerabil riscul animalelor de a se imbolnavi de diverse tipuri de cancer si de a contracta o serie de maladii respiratorii.

Intr-un sondaj organizat recent in America, peste 28% dintre fumatorii care sunt stapani de animale au declarat ca vor sa renunte la acest viciu, dupa ce au aflat ca fumatul pasiv dauneaza grav sanatatii animalelor lor de companie.

2.De dragul banilor: Puteti sa castigati bani prin renuntarea la fumat. Medicii ii incurajeaza pe fumatorii care doresc sa renunte la tigari sa inceapa un fel de “concurs cu plata”, sub forma unui pariu, la care sa participe prietenii, rudele sau colegii de munca.

Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania, fumatorilor carora le-au fost oferiti bani pentru a se lasa de fumat au mai multe sanse sa redevina nefumatori.

3.Pentru a ramane “mereu tanar”: Fumatul cauzeaza aparitia unor riduri de profunzime, astfel ca fumatori par mai in varsta decat sunt in realitate. Mai mult, specialistii avertizeaza ca nivelul de calitate a vietii cunoaste, de-a lungul anilor, o scadere semnificativa in cazul fumatorilor.

4.Pentru a curata aerul inconjurator: Din cauza fumatului, hainele si respiratia au un miros respingator. In plus, acest viciu contribuie la cresterea riscului de declansare a maladiei Alzheimer. Fumatul afecteaza persoanele nefumatoare si, in special, copiii. Parintii pot reduce expunerea la fumatul pasiv prin interzicerea fumatului in locuinta.

Expunerea la fumatul pasiv este asociata nu doar cu maladiile cardiace, cancerul pulmonar si cu atacul cerebral, ci poate sa creasca totodata si riscul de declansare a dementei cu 4%.

5.Pentru a tine la distanta kilogramele suplimentare: Potrivit unui studiu finlandez, cercetatorii au aflat ca persoanele care au fumat mult in adolescenta, peste 10 tigari pe zi, aveau o circumferinta a taliei mai mare la varsta adulta, comparativ cu nefumatorii.

In special fetele care fumeaza sunt mai predispuse decat nefumatorii sa devina supraponderale pe masura ce inainteaza in varsta.