Vestitul musical “Chicago” este pe cale de a intra in Cartea Recordurilor, dupa ce spectacolul de matineu care se va juca pe 27 august va marca cea de-a 6.138-a reprezentatie a piesei, ceea ce inseamna ca show-ul s-a clasat pe locul patru in topul celor mai longevive spectacole de pe Broadway.

“Este un spectacol uimitor. Se joaca la nesfarsit. Am mai jucat si in alte spectacole si uneori stateam si ma intrebam: <> Insa la acest spectacol nu iti pui niciodata o asemenea intrebare”, a declarat actrita Charlotte d’Amboise, citata de AP.

De asemenea, spectacolul de matineu va marca si aniversarea celui mai longeviv musical american, realizat de John Kander si Fred Ebb. Pe primele trei locuri in topul celor mai durabile musicaluri din istoria Broadway se afla “The Phantom of the Opera”, “Cats” si “Les Miserables”, toate fiind productii britanice.

Cu o actiune care se petrece in anii ’20, “Chicago” este o satira la adresa mass-media si show bussines-ului care transforma criminalii in celebritati. Coregrafia este inspirata din spectacolele realizate de Bob Fosse, costumele sunt sumare, iar coloana sonora cuprinde cantece deja celebre, precum “All That Jazz”, “Cell Block Tango” si “Mr. Cellophane”. Spectacolul a obtinut pana acum sase premii Tony, inclusiv pentru cea mai buna repunere in scena a unui musical, si un premiu Grammy.

Chicago a fost pus in scena pentru prima data in 1975, iar scheciul a fost scris in 1926, de jurnalista Maurine Dallas Watkins. De cand a fost repus in scena, in 1996, musicalul s-a jucat in peste 30 de tari, a fost tradus in 12 limbi si peste zece milioane de persoane l-au vazut.

Foarte putini au fost cei care s-au asteptat ca repunerea in scena din 1996 sa aiba succes, in conditiile in care numai patru spectacole s-au jucat cu casa inchisa.

“Cand am anuntat ca vrem sa facem spectacolul, toti ne-au spus ca nu are nimic senzational, niciun ingredient cheie pentru a fi de succes. Imi aduc aminte ca am zis: <>”, a declarat Fran Weissler, unul dintre producatori.

Intr-un interviu acordat mai demult, John Kander a declarat ca “recenziile au fost mediocre”. Kander, care impreuna cu Ebb, a scris musicaluri geniale, precum “Cabaret”, “Kiss of the Spider Woman” si “The Scottsboro Boys”, a mai spus atunci ca vroia sa prezinte intr-un mod cat mai realist si mai dur societatea obsedata de vedete, dar isi dorea sa starneasca si interesul pentru show.

Nici macar versiunea cinematografica a musicalului, aparuta in 2002 si in care au jucat Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Queen Latifah si Richard Gere, nu a diminuat interesul pentru spectacolul de pe Brodway, chiar daca productia s-a clasat imediat in box-office.

“A fost interesant, pentru ca oamenii nu au spus <<oh, am vazut filmul, nu mai vreau sa vad si musicalul>>, ci au venit si pe Broadway si au realizat ca este o experienta diferita”, a declarat regizorul de teatru Walter Bobbie.