Reputatia unei companii nu mai este demult asigurata doar de profiturile inregistrate, ci, intr-o masura la fel de mare, si de componenta de CSR (Corporate Social Responsability). Sunt inca putine companii in Romania care isi construiesc strategii de CSR, paralel cu strategia de business, insa subsidiarele firmelor straine care activeaza pe piata locala sunt tot mai implicate in viata comunitatii de aici, prin diverse proiecte, alaturi de organizatii nonprofit.

Unele dintre aceste companii chiar inoveaza in privinta CSR. Este cazul bancii Unicredit Tiriac, care a lansat, saptamana trecuta, cardul pentru fapte bune, initiativa de responsabilitate sociala. „Este un produs inovator, nu doar in Romania, ci in toata Europa”, afirma Anca Nuta, directorul Departamentului de Identitate si Comunicare din cadrul Unicredit Tiriac. Banii proveniti din vanzarile acestor carduri si din comisioanele percepute la utilizarea acestuia se vor duce la UNICEF. „1% din valoarea fiecarei tranzactii se constituie in grant (donatie) catre proiectul denumit Spital, prieten al copilului, precum si 50% din costul anual de administrare”, spune Anca Nuta.

In acest proiect au fost integrate deja 34 de maternitati din toata tara, fiind sprijinita ideea ca fiecare bebelus sa beneficieze de alaptare, cel putin in primele sase luni. “Unicredit Tiriac nu sa va imbogati de pe urma acestui proiect“, afirma Anca Nuta, “beneficiul fiind apropierea clientilor de banca, dar si a angajatilor fata de institutie, la nivel rational si emotional”.

Este stiut faptul ca intre banci se duce o competitie pe viata si pe moarte uneori, competitie care nu se termina la strategiile CSR, ci dimpotriva o accentueaza. Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie de credit din Romania, controlata de grupul austriac Erste Bank, a adoptat un concept nou, si anume afacerile sociale. Este un concept creat de Muhammad Yunus, care a si fost premiat pentru ideea sa.

Afacerile sociale reprezinta o modalitate de rezolvare, in mod sustenabil, a unor probleme sociale. Sunt sapte principii ale conceptului de afacere sociala, pe care si le-a insusit si BCR: eradicarea saraciei, sustenabilitate economica si financiara a companiei, investitorii primesc inapoi doar cat au investit, profitul este reinvestit, compania abordeaza cu atentie probleme de mediu, angajatii sunt remunerati la un nivel peste cel al pietei si, nu in ultimul rand, totul trebuie facut cu bucurie.

„Scopul BCR este acela de a fi un model pentru comunitate, iar cea mai puternica implicare a sa va fi in eductie financiara si solidaritate sociala”, spune Ana Ilinca Macri, sef departament Comunicare Interna si Comunitate, Directia Comunicare, din cadrul BCR. Printre proiectele CSR ale bancii se numara Social Business Tour, Livada BCR, precum si numeroase targuri penru sprijinirea financiara a organizatiilor nonprofit.

„CSR este o investitie, nu caritate”, declara Leslie Hawke, presedintele Asociatiei Ovidiu Rom. In opinia sa, preocuparea principala a oricarei companii trebuie sa fie binele clientului. Iar, in acest sens, „trebuie sa-ti pui mereu intrebari, nu in sens critic, ci din perspectiva a ceea ce se intampla in realitate”, sfatuieste Leslie Hawke. Este ceea ce face si ea ca presedinte de organizatie nonprofit.