Sfarsitul de an aduce cu sine mai multe vesti bune pentru tineri. Ieri, in sedinta de Guvern, am aprobat in sfarsit, dupa mai bine de un an de negocieri cu Ministerul Finantelor si alte institutii financiare interne si internationale, ca ANL-ul sa poata construi locuinte pe care sa le inchirieze, prin atragerea capitalului privat. Practic, vorbim de parteneriate public-privat (PPP-uri) pentru constructia de locuinte pentru tineri, care urmeaza apoi sa fie inchiriate celor care corespund criteriilor de acordare.

Avantajul major al acestui sistem vine din faptul ca statul pune la dispozitie terenul, iar privatul va veni cu banii pentru construirea locuintelor, urmand ca investitia lor sa se amortizeze din chirii. Poate sa se mearga si pe varianta concesionarii terenului pe o perioada determinata sau pe finalizarea unor proiecte deja incepute.

E un sistem avantajos pentru toate cele trei parti. Tinerii vor putea obtine locuinte cu chirii scazute, privatii fac o investitie sigura, iar statul isi indeplineste rolul social, dar stimuleaza si economia. Sa nu uitam ca domeniul constructiilor este cel care a oferit plusul din trimestrul trei, pentru cea mai mare crestere economica din 2008 si pana acum.

Ma astept la o crestere exponentiala a numarului de locuinte construite spre inchiriere in urma deciziei luate astazi de catre Executiv. Multi dezvoltatori imobiliari doresc sa investeasca intr-un asemenea program si eu cred ca el poate sa aiba efecte cuantificabile (blocuri finalizate) inca din 2012.

In locuintele nou construite vor locui exclusiv tinerii care au nevoie. Repartitia locuintelor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL. In felul acesta, realizam o apropiere a Agentiei Nationale pentru Locuinte de administratia locala. In repetate randuri mi-am exprimat dezideratul ca o buna parte din atributiile ANL-ului sa fie descentralizate si lasate in zona administratiilor locale. Or, decizia de astazi este un prim pas in acest sens.

Ca si concluzie: din 2012, numarul locuintelor pentru tineri construite in asociere intre stat si privat va incepe sa acopere cererea mare existenta acum. PPP-urile reprezinta un mare pas inainte.