UPDATE: Grecii sunt pusi intr-o situatie pe care e greu de crezut ca o pot gestiona: conform ministrului austriac de Finante, Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze luni tot ce se stabilieste duminica, asta, in cazul in care duminica se ajunge la un compromis. In absenta unui vot la Atena pe eventuala intelegere de la Bruxelles nu va exista niciun nou acord de ajutor financiar pentru greci, indica sursa citata. 

Liderii politici din zona euro s-au reunit duminica dupa-amiaza iar discutiile incep cu sanse minime de a conduce la un nou acord de asistenta financiara pentru Atena.

Declaratiile liderilor, pe masura ce au sosit la summit:

„Cea mai importanta moneda, increderea, s-a pierdut. Nu va exista un acord cu orice pret” (cancelarul german Angela Merkel).

„Nu exista iesire temporara din zona euro. Esti inauntru sau afara” (presedintele francez Francois Hollande intr-un comentariu privind ipoteza unui Grexit de 5 ani, propunere care ar fi sustinuta, neoficial, de ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble).

„Voi lupta pana in ultima milisecunda pentru un acord si sper ca vom avea un acord„(presedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker).

„Sunt aici pentru un compromis. Datoram popoarelor Europei un compromis. Un acord poate fi incheiat in aceasta noapte daca toate partile doresc” (premierul grec Alexis Tsipras).

Pentru greci si pentru climatul din tara se pare insa ca miza discutiilor de la Bruxelles este acum daca bancile elene vor mai putea accesa bani de la BCE.

Relaltari multiple despre bancomatele din Atena ramase, unele din ele, fara cash completeaza perspectiva probabila ca – in absenta unei cresteri a plafonului ELA – bancile vor sta inchise si de luni incolo. O perspectiva mai rea este aceea in care BCE, care a infuzat deja 89 de miliarde in banci, va suspenda ELA (ajutorul lichid de urgenta).

In ultimele luni institutiile bancare grecesti s-au confruntat cu retrageri masive, de zeci de miliarde, si doar finantarea prin ELA a oprit prabusirea lor. Daca ELA ramane plafonat sau este suspendat atunci falimentul subit al bancilor grecesti nu va putea fi impiedicat, cu consecinte catastrofale asupra situatiei din tara, deja dramaitica.

Pe acest fond tensionat, unii lideri politici din cadrul coalitiei guvernamentale conduse de Syriza acuza Germania si aliatii sai in problema greaca de faptul ca ar incearca sa doboare Guvernul condus de Alexis Tsipras.

Deja unele informatii din capitala elena indica faptul ca Tsipras ar putea – pe fondul reticentei europenilor – sa isi remanieze cabinetul la inceputul saptamanii, intr-o tentativa de a evita prabusirea politica.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politica și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar in limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link catre pagina acestui articol.