Ati auzit pe cineva spunand vreodata: „Nu le inteleg nicicum pe femei…” sau: „Nu mai inteleg ce vor barbatii…”? Ei bine, barbatii si femeile sunt diferiti nu numai prin fizic, ci si prin modul de a gandi, prin interesele pe care le au, prin activitatile si preocuparile lor – acest lucru este evident in viata noastra de zi cu zi.
 
Diferentele dintre ei ar trebui sa fie usor de sesizat, insa daca ati citit vreodata o carte in care eroii sau eroinele nu pareau foarte veridici, veti intelege de ce este o adevarata provocare sa surprinzi exact esenta diferentelor dintre barbati si femei. Masculinitatea implica mai mult decat niste muschi bine lucrati si o meserie care sa implice pericole, in timp ce feminitatea inseamna mai mult decat asortarea garderobei si lenjerii fine din dantela. Diferentele constau in aspecte ale personalitatii, continuand cu feluri diferite de a interpreta lumea si realitatea inconjuratoare. Deci, cum putem sti care sunt principalele caracteristici care ii diferentiaza pe barbati de femei si invers? Cum putem sti ce gandesc unii si ceilalti?

In cartea sa „Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, psihoterapeutul John Gray exploreaza diferentele fundamentale dintre sexe. El isi cladeste ideile pe baza unei metafore prin care barbatii si femeile sunt descendentii a doua rase diferite care au venit de pe doua planete diferite.

Secretul consta in intelegerea, respectarea si adaptarea la particularitatile celor doua culturi, adica, de fapt, la fel cum cineva ar proceda cand ar comunica cu cineva care vorbeste alta limba. Nici unul dintre sexe nu e mai rau sau mai bun, ci doar diferit.

In capitolele de inceput, Gray defineste si descrie diferentele principale. Barbatii si femeile proceseaza informatia in moduri distincte, in special in conditii de stres. Fiecare din ei au metodele lor de a infrunta provocarile si fiecare are un set unic de nevoi pentru a atinge un echilibru emotional, mai ales intr-o relatie intima, de dragoste. Capitolele urmatoare exploreaza strategiile pentru crearea si mentinerea armoniei, dar permitand in acelasi timp fiecaruia sa isi pastreze individualitatea.

Fiecare capitol combina metafore si comentarii cu exemple din viata reala, care fac fiecare punct de vedere mai usor de inteles. Pagina cu pagina, suntem introdusi in motivatia interna ce sta in spatele multor comportamente stereotipice ale barbatilor si femeilor. Aceasta nu este totusi o carte psihologica; John Gray a scris o carte accesibila oricui doreste sa se auto-instruiasca. Scrierile sale se citesc usor; doar din cand in cand se repeta informatia, ca un fel de concluzie, insa numai cu scopul de a sublina si rezuma ideile importante.

John Gray are darul de a face comportamentele barbatilor si femeilor mai putin misterioase si mai inteligibile.

Din punct de vedere scriitoricesc, aceasta analiza la un nivel atat de detaliat permite capturarea esentei masculine si feminine fara a fi nevoie sa se recurga la stilul caricatural. Pe langa aceasta carte, Gray a mai scris de asemenea cateva volume care analizeaza Marte si Venus in dragoste, la locul de munca sau la intalniri romatice – toate acestea dezvoltand tema diferentelor dintre barbati si femei, dar in situatii mult mai specifice. Fiecare din aceste carti sunt o sursa valoroasa de informatii pentru cei ce doresc sa inteleaga in profunzime barbatii si femeile.