In acest moment, este destul de clar ca evolutia economiei mondiale in 2012 nu este cea pe care o asteptau economistii la inceputul acestui an. Multi spun ca se aduna nori grei de furtuna si ca se va intra intr-o noua recesiune globala. Adevarul este insa ca nimeni nu stie ce se va intampla. Rau sau bine. Ceea ce, daca esti un Guvern responsabil, se traduce prin prudenta in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.

Vad ca la nivelul mass media se poarta o discutie foarte interesanta despre ce trebuie facut in 2012 ca romanilor sa le fie mai bine, despre cum trebuie sa stimulam economia. Poate singurul element comun al tuturor viziunilor este acela ca trebuie sa cream locuri de munca. Pentru ca, daca avem locuri de munca, avem contributii bugetare mai mari, avem o presiune mai mica pe Bugetul Asigurarilor Sociale, inseamna ca firmele au activitate si economia se misca.

Exista o singura metoda prin care se pot crea locuri de munca: investitiile, fie ca ele apartin statului sau mediului privat. In primul caz, vorbim de dezvoltarea infrastructurii, iar aici am ajuns la cea mai mare suma alocata dupa 1989 din Bugetul de Stat (peste 17%). In al doilea caz, vorbim de stimulente pe care le putem oferi mediului privat. Iar varianta cea mai la indemana ar putea fi reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Lucru punctat ieri si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Din fericire, in 2010 si 2011 am reusit sa ajungem la un echilibru bugetar. Lucru evidentiat si de deficitul prognozat pentru anul acesta: 4,4%. Pe care vom reusi sa-l atingem dat fiind faptul ca la sfarsitul lui august (dupa 8 luni) ne aflam la 2,4%. Cred ca suntem printre putinele tari ale UE care isi ating tinta de deficit anuntata. Spre exemplu, Grecia ajunge anul acesta la 8,5% sau mai mult, iar pentru la anul trebuie sa scada la 6,7%. In timp ce noi vom ajunge la maximum 3%.

Ce inseamna o executie bugetara corecta? Ca, in principiu, nu mai este nevoie de masuri suplimentare de austeritate. Ba din contra, Romania trebuie sa se concentreze pe stimularea economiei: investitii in infrastructura si stimulente pentru mediul de afaceri. Cheltuind mai mult pentru crearea de locuri de munca, evident nu se vor putea creste pensii si salarii. Poate ca pentru majoritatea romanilor 2012 nu va aduce o crestere spectaculoasa a nivelului de trai, dar cu siguranta pentru somerii de acum care isi vor gasi locuri de munca situatia se va schimba radical.

In acest moment, exista aproape 4,2 milioane de angajati si aproape 4,9 milioane de pensionari. Daca in 2012 si 2013 reusim sa schimbam acest raport, crescand substantial numarul de angajati, economia romaneasca va avea cu adevarat succes. Acesta este obiectivul pe care cred eu ca Executivul trebuie sa si-l asume, dovedind anul viitor ca suntem singurii suficient de puternici sa facem ce trebuie pentru Romania, fara sa stam cu ochii pe sondaje intr-un an electoral. Numai rupand acest sir nefast al pomenilor bugetare in ani electorali, vom reusi sa intram in normalitate.