Imi inchei mandatul de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului intr-un mod cum nu se poate mai bun: prin semnarea a trei contracte cu fonduri europene extrem de importante pentru Capitala. Cred eu ca acest moment da masura mandatului meu ministerial, pentru ca MDRT a contractat si absorbit efectiv cel mai bine dintre toate ministerele de investitii banii comunitari si pentru ca eu am incercat sa ajut cat mai mult administratiile locale, indiferent de culoarea lor politica.

Stirea cea mare este semnarea contractului de consolidare si restaurare a Arcului de Triumf din Capitala. Construit in 1921-1922 ca simbol al reintregirii neamului dupa Primul Razboi Mondial, a devenit un simbol al Bucurestiului, dar a ramas neglijat de autoritatile locale dupa Revolutie.

Scopul principal al acestui demers este reintegrarea Arcului de Triumf in circuitul turistic, in contextul campaniei MDRT de promovare a Capitalei ca destinatie pentru vacante. In acest sens, vor fi refacute locurile de expozitie din interiorul monumentului si caile de acces pentru pietoni. Odata ce lucrarea in valoare de 30 de milioane de lei va fi gata, tinta este de a obtine minimum 25.000 de turisti anual. Lucrarile vor dura 3 ani si se vor crea 12 locuri de munca permanente.

Restaurarea Arcului de Triumf este parte a unei strategii mai largi de reabilitare a cladirilor monument-istoric din Bucuresti prin fonduri europene. Din acest program mai fac parte Muzeul Mina Minovici si Casa Cesianu. I-am spus si la sfarsit Primarului General ca mi-as fi dorit sa avem o colaborare mai fructuoasa si PMB sa fie mai interesata de atragerea fondurilor europene si pe alte domenii. Asta in conditiile in care, din veniturile inregistrate de PMB in 2011, doar 0,05% sunt bani de la Uniunea Europeana. Sper ca succesorul meu in functia de ministru sa poata sa-l convinga mai bine de aceasta nevoie a Capitalei pe Sorin Oprescu.

Pe langa Arcul de Triumf, s-au semnat alte doua contracte cu fonduri europene, de aceasta data cu primarul Sectorului 6, Cristian Poteras. Practic, tinta este modernizarea unei bune parti a cartierului Militari din Capitala. Cele doua contracte cu valoare insumata de aproape 60 de milioane de lei vizeaza refacerea trotuarelor, drumului, parcarilor si spatiului verde din zona Bulevardul Iuliu Maniu – Soseaua Virtutii – Aleea Politehnicii – Aleea Cetatuia. E un sprijin suplimentar pentru schimbarea la fata in bine a Sectorului 6 din Capitala.

Pentru mine, semnarea acestor contracte reprezinta dovada cea mai buna ca mi-am dus la indeplinire corect sarcina in calitate de ministru. Am fost capabili sa semnam contracte de aproape 5 miliarde de euro, platile facute pe POR depasind deja cifra de 1 miliard. La sfarsit de mandat, sunt cum nu se poate mai increzatoare ca Romania va reusi sa absoarba toti banii pe Programul Operational Regional, iar MDRT se va dovedi cel mai eficient minister.