“Cetateanul Kane” (Citizen Kane, 1941), remarcabilul film de debut al lui Orson Welles, a fost plasat, in anul 1962, de sondajele criticilor de specialitate, publicate in revista Sight & Sound, drept cea mai buna pelicula realizata vreodata. In anul 1998, American Film Institute l-a declarat cel mai bun film al tuturor timpurilor. I-au mai fost conferite premii la categoria cel mai bun film de catre New York Film Critics Circle si National Board of Review.

“Cetateanul Kane” si-a marit faima si datorita faptului ca atunci cand a fost realizat, Orson Welles avea numai 24 de ani. Presa de atunci a vuit si pentru ca presonajul principal si magnatul presei, William Randolph Hearst, prezinta similitudini. Se spune ca acesta chiar a incercat sa opreasca turnarea filmului, iar dupa lansarea sa a incercat sa-l discrediteze.

Filmul prezinta povestea lui Charles Foster Kane, interpretat exemplar tot de Orson Welles, care se naste in saracie, dar se imbogateste subit datorita unei mine de aur lasate mostenire mamei sale. Inca din tinerete el incepe sa puna bazele unui imperiu de presa si radio si ajunge chiar sa candideze la postul de guvernator.

Insa ambitia sa avida pentru putere il transforma intr-un barbat abuziv cu sotia sa si apoi chiar cu amanta. Ironia face ca el sa moara singur, intr-un castel inca neterminat, asemenea tuturor planurilor sale si visand la simplitatea pe care a avut-o in copilarie. Este unul dintre miile de filme care vor sa sublinieze ca banii nu aduc fericirea.

Filmul incepe enigmatic si confuz chiar cu moartea lui Kane, spectatorii stiind ce fel de final va avea acesta. Dar si mai enigmatic este cuvantul pe care acesta il rosteste, “Rosebud”. Si de la acest cuvant vedem cum lumea de fapt nici nu l-a cunoscut asa cum trebuia sau macar toti la fel. Intrebati ce ar putea insemna acest cuvant, fiecare individ care a facut parte din viata sa prezinta o varianta total diferita fata de celalalt.

Au exista voci care au sustinut ca ceea ce este extraordinar la acest film se datoreaza scenariului, semnat de Herman J. Mankiewicz. Altii au sustinut ca imaginea este ceea ce face din acest film o opera de arta. Filmul pune accent pe prim-plan care este extrem de apropiat, dar si planul mediu si fundalul sunt vizibile, permitand spectatorului sa se concentreze asupra oricarei parti doreste.

In filnal aflam si ce inseamna misteriosul cuvant si atunci ne dam seama, de fapt, de mesajul pe care a dorit acest film sa-l transmita. Pe tot parcursul filmului primim mici indicii dar felul cum este pus in scena si filmat personajul principal, de multe ori ne face sa nu vedem ceea ce este in fata noastra ci doar pe el.

“Cetateanul Kane” a primit un premiu Oscar pentru scenariu care a fost impartit intre Mankiewicz si Welles, Malkiewicz fiind chiar rasplatit pentru efortul sau de a realiza aceasta capodopera pe patul de spital. Desi nominalizat si pentru “Cel mai bun film”, acesta a pierdut in fata peliculei “How Green Was My Valley”, in regia lui John Ford. Si Welles a mai ratat inca doua statuete, fiind nominalizat pentru regie si rol principal masculin.

“Cetateanul Kane” fie ca este sau nu cel mai bun film facut vreodata, in functie de gusturile fiecaruia, este totusi o lectie dura pe care Orson Welles o da generatiei sale dar mai ales generatiilor viitoare, aratand ca oamenii nu se schimba prea mult, subiectul filmului gasindu-si corespondent chiar si in zilele noastre. Indiferent de parerea avizata sau nu a unora sau de gusturi, acest film trebuie iubit, apreciat si inteles la adevarata sa valoare, pentru ca este un film desprins din realitate si din geniul unui tanar care a avut sansa si ambitia de a face un film mult peste epoca sa.