De-a lungul istoriei au existat multe ocazii in care au avut loc miscari migratorii mari. Migrantii isi pot parasi casele din mai multe motive , cu intentia de a gasi un loc mai bun pentru a supravietui si a-si asigura un viitor bun.

Pentru a intelege acest fenomen, este necesar sa se tina cont de principalele cauze si consecinte ale migratiei si de tot ceea ce aceasta presupune. Sa vedem.

Cauzele migratiei

Cei care isi lasa tara in urma nu o fac din capriciu. Razboaiele, dezastrele naturale, persecutiile politice si etnice si lipsa de oportunitati sunt cateva dintre cauzele din spatele miscarilor migratoare si pot afecta oamenii intr-un mod foarte diferit.

1. Azil politic

Uneori, situatia politica a unui stat poate duce la un anumit grad de represiune fata de disidenta politica. In acest caz, o persoana dizidenta poate decide sa paraseasca tara de teama represaliilor (cum ar fi inchisoarea, tortura etc.). Acest lucru este cunoscut sub numele de azil politic .

2. Azil umanitar (sau economic).

Atunci cand individul decide sa emigreze din tara de origine din motive legate de saracie, se numeste de obicei azil umanitar sau economic .

3. Migratia culturala

Uneori, migrantul decide sa-si paraseasca tara de origine in cautarea unei educatii mai bune sau a unor oportunitati mai bune.

4. Migratia familiei

In cazul in care migrantul ia decizia de a-si parasi tara pentru a se reuni cu membrii familiei care se afla intr-un alt stat, aceasta este de obicei denumita migratie din motive familiale.

5. Migratia din cauza razboiului

Atunci cand o tara sau o regiune se afla in conflict armat, populatia poate decide sa-si paraseasca locuintele pentru a scapa de pericolul reprezentat de razboi, nu numai sub aspectul sau pur violent, ci si din cauza deficitului de resurse pe care il provoaca.

6. Migratia ca urmare a unei catastrofe umanitare

Daca o regiune sau o tara a fost devastata de o catastrofa naturala, cum ar fi un tsunami sau un cutremur, oamenii din acel loc pot migra cautand sa-si refaca viata intr-un teritoriu mai stabil.

Tipuri de consecinte ale migratiei

Avand in vedere diversele cauze din spatele acesteia, migratia umana este un fenomen complex si are repercusiuni foarte diverse atat asupra societatii originare, cat si asupra societatii de primire.

Sa vedem consecintele migratiei , atat din punctul de vedere al persoanei migrante, cat si dintr-o abordare mai sociala si culturala.

1. Psihologic

Sa te indepartezi de locul in care ai crescut si sa-i lasi in urma pe toti cei pe care ii iubesti poate fi un soc . Acest lucru devine deosebit de traumatizant atunci cand parasesti tara de origine, fie din motive politice, fie din cauza vreunui dezastru natural, in care zborul este o situatie de viata sau de moarte.

In mod normal, cei care sunt nevoiti sa emigreze sunt tineri cu partener care ii lasa in tara lor, asumand o lovitura grava pentru stabilitatea relatiei.

Pe cat noile tehnologii ajuta la scurtarea distantelor, o imbratisare, un sarut sau o mangaiere nu sunt lucruri care pot fi trimise. Lipsa caldurii in familie poate genera sentimente de singuratate si deznadejde, care duc la situatii de profunda tristete.

In plus, atat cei care raman, cat si cei care pleaca simt ca distanta le face imposibil sa impartaseasca tot ce li se intampla. Neavand toate informatiile, apar situatii in care ambele parti se tem de ce e mai rau.

Simptome

Simptomele comune la migranti sunt tristetea, plansul, stresul, sentimentul de nesiguranta si respingerea populatiei native.

Procesul de migratie afecteaza emotional toate varstele, dar copiii sunt deosebit de vulnerabili .

Daca au emigrat singuri, minorii sunt total neprotejati, ceea ce ii poate incuraja sa dezvolte un comportament criminal pentru a supravietui. Pe de alta parte, daca calatoresc cu familiile lor, dezvoltarea maturitatii este anormala, cu copii prea maturi pentru varsta lor sau adolescenti cu comportament infantil.

Indiferent daca motivul parasirii tarii de origine este un razboi sau un dezastru natural, nu este neobisnuit sa gasesti imigranti care sufera de PTSD, avand flashback-uri ale momentelor in care viata lor a fost in pericol si amintindu-si de ele iar si iar, presupunand o mare intruziune in ziua lui.

Multi imigranti sufera de sindromul Ulise, in care exista un set de dueluri care apar atunci cand proiectul de migratie nu se dezvolta conform planului.

2. Economic

Miscarile migratoare pot avea mai multe repercusiuni, nu numai in tara in care ajung, ci si in tara de origine. De multe ori, oamenii migreaza in numar mare, ceea ce reduce considerabil populatia tarii lor.

Acest lucru presupune o reducere a somajului, in conditiile in care multi migranti decid sa-si paraseasca tara cand vad ca nu isi gasesc de lucru si, cei care raman, beneficiaza de o concurenta mai redusa a muncii. Migrantii trimit bani rudelor lor, ajutandu-le in economia familiei si permitandu-le sa supravietuiasca.

In ceea ce priveste tara beneficiara, sosirea tinerilor permite ocuparea unor locuri de munca pe care populatia autohtona nu este dispusa sa le faca , deoarece sunt locuri de munca slab calificate si prost platite.

Cu toate acestea, exista si repercusiuni negative. Daca tara de origine era deja saraca, pierderea persoanelor active din punct de vedere economic este un obstacol suplimentar. De asemenea, atunci cand se pierde populatie, se pierd posibilitati de consum si, desi banii sunt trimisi catre familii, sunt foarte impartiti, ceea ce nu le permite sa iasa din saracie.

In tara primitoare, sosirea unei populatii slab calificate si disperate dauneaza populatiei native mai putin pregatite. Antreprenorii opteaza pentru straini, care sunt dispusi sa faca orice pentru a obtine venituri mizerabile.

3. Sociocultural

Migrantii au propriile traditii, limba, religie si moduri de a se comporta , care pot fi foarte diferite de cele ale societatii de primire. Acest lucru poate provoca doua fenomene, in functie de modul in care este interactiunea dintre straini si nativi.

Sosirea oamenilor din alte culturi poate duce la o imbogatire a societatii primitoare, devenind mai deschisa si mai plurala pe masura ce diferite grupuri etnice coexista in ea.

Pe de alta parte, in populatia nationala pot aparea idei xenofobe, care considera ca sosirea strainilor denatureaza societatea, vazandu-i oameni periculosi si ca isi contamineaza propria cultura sau o fac direct sa dispara.

Societatea de origine, prin pierderea unui numar semnificativ de tineri, imbatraneste, in timp ce procesul invers are loc in societatea primitoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea migrantilor au varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, care se pot reproduce in noua tara, crescand natalitatea si fertilitatea.

4. Politic

Sosirea imigrantilor poate motiva elaborarea unor legi de inspiratie xenofoba , precum cele care interzic folosirea imbracamintei traditionale din alte tari sau care interzic dreptul la asistenta persoanelor aflate in situatie neregulamentara.

Pot fi implementate si legi care au scopul de a selecta cei mai utili imigranti in functie de nevoile tarii.

De exemplu, daca este nevoie de mai multe cercetari, vize pot fi acordate oamenilor de stiinta, tehnicienilor sau specialistilor straini din diverse discipline. De asemenea, imigrantilor li se poate permite sa lucreze ca forta de munca ieftina pentru a construi infrastructura mai ieftin si mai rapid.

Intre cetateni si straini pot exista tensiuni care ii fac pe bastinasi sa opteze pentru ideologii din ce in ce mai extremiste, votand pentru partide a caror singura aspiratie este sa-i expulze pe cei care nu sunt din tara, lasand deoparte politici sociale mult mai necesare de care ar beneficia in mod semnificativ gazdei. societate.

5. Logistica si tehnici

Existenta fluxurilor migratorii da nastere unor noi nevoi care trebuie acoperite in ceea ce priveste planificarea urbana si crearea si intretinerea rutelor de circulatie . De exemplu, din punct de vedere istoric, una dintre consecintele migratiei a fost aparitia oraselor-camin pentru a gazdui migrantii, infiintarea unor linii de transport public sau corporative pentru a duce muncitorii la fabrici, cresterea oraselor, depopularea anumitor zone rurale relativ izolate (si aplicarea politicilor de repopulare sau de a da noi utilizari cladirilor vechi) etc.

Cu alte cuvinte, emigrarea pune nu doar provocari economice cantitative, ci si calitative, intrucat este necesar sa se anticipeze si sa insoteasca transferul unui numar mare de persoane pe o scara de timp mai mult sau mai putin mare.