Ziua de astazi a aratat, pentru cine mai avea vreo indoiala, cum sunt pregatiti sa conduca Justitia ministrii liberali. Ceea ce a inceput Chiuariu continua cu iscusinta Melescanu si nu pot sa nu ma intreb, dupa aceasta zi, cum s-ar comporta doamna Nicolai daca ar fi numita in aceasta functie.

Cu sinceritate recunosc faptul ca nu ma asteptam din partea domnului Melescanu sa accepte sa faca jocul lui Tariceanu, chiar daca si dansul, la fel ca’ si Norica Nicolai, a lucrat’ pentru Dinu Patriciu, fiind considerat unul dintre cei care il sustin pe acesta in partid. Nu ma asteptam deci, sa incerce sa tegiverseze aplicarea legii in cazul celor opt ministri si fosti ministri pentru care Presedintele Traian Basescu a cerut inceperea urmarii penale. Nu ii gasesc nicio scuza domnului ministru cu atat mai mult cu cat are studii juridice, pentru felul in care se preface ca a inteles textul legii. Afirmatia pe care a facut-o astazi in emisiunea 3×3, ca are dreptul si obligatia de a verifica legalitatea cererii Presedintelui de incepere a urmaririi penale, ar putea pica un student la examenul de drept constitutional. Este un drept prevazut de Constitutie pe care, dupa cum a stabilit Curtea Constitutionala in noiembrie 2007, nu i-l pot cenzura nici Parlamentul, nici membrii Guvernului si nimeni altcineva.’ Prin aceasta cerere Presedintele nu da verdicte, nu stabileste vinovatii, pur si simplu permite ca si in cazul ministrilor sa functioneze justitia, asa cum functioneaza in cazul oricarui cetatean.

Dosarele pe care le cere domnul Melescanu ‘ de la Presedinte sunt dosarele de urmarire penala care se afla la procurorul de caz. Aceste dosare nu ajung niciodata la Presedinte conform legii si, in consecinta nu au ce cauta la Ministrul Justitiei. Mai mult, in aceasta etapa, actele din dosarele respective sunt secrete, iar eu imi explic atitudinea ministrului si prin dorinta liberalilor de a vedea ce contin acestea. Pentru a nu face jocul Guvernului de a intarzia aplicarea legii, Presedintele a fost de acord sa trimita Ministerului Justitiei acele copii de pe hartiile ce priveau strict persoanele vizate, copii in baza carora si-a format opinia ca este necesara inceperea urmaririi penale in cazul celor opt. In loc sa isi indeplineasca obligatia de a transmite mai departe catre Parchet, cererea Presedintelui, domnul Melescanu a facut un gest politic absurd prin lipsa lui de legalitate, afirmand ca intelege sa ii parvina’ dosarele aflate la procurori, motiv pentru care ii retrimite Presedintelui ceea ce acesta i-a transmis cu o zi in urma. Cine pe cine sicaneaza, i-as intreba inca o data pe toti cei care folosesc cliseul “conflict inte palate”?

I-as sugera ministrului Justitiei sa duca abuzul pana la capat si sa solicite el insusi dosarele de la Parchet. Numai ca, aveti grija domnule ministru, ceea ce’ faceti dumneavoastra se numeste “abuz in serviciu” si s-ar putea sa raspundeti in fata legii pentru asta. Si cine stie, poate sa fiti chiar suspendat.