Anul 2010 nu a fost unul foarte bun pentru economie, agricultura sau alte domenii de care suntem in general interesati, dar atunci cand vine vorba de festivalurile internationale de film, Romania se poate mandri cu reusitele ei din acest an. Fie ca este vorba de Cannes, Locarno sau Toronto, tara noastra are cei mai buni ambasadori: regizori si actori care nu fac altceva decat sa arate lumii ca atunci cand facem filme daruim tot ce este mai bun din noi.

Saptamana trecuta va anuntam ca o sa avem o serie de articole despre Romania. Incepem cu un articol despre filmul romanesc. Fara sa amintim de toate premiile pe care cinematografia romaneasca le-a castigat de-a lungul timpului, poate intr-un articol viitor, ci doar despre premiile importante care au ajuns la noi in acest an, in 2010.

Atunci cand vorbim de premii acordate cinematografiei, cei mai multi oameni se gandesc la Globul de Aur, dar mai ales la Oscar. Cum s-ar spune in fotbal, in ordinea numerelor de pe tricou, intai vom vorbi despre Globul de Aur. Asociatia Presei Straine de la Hollywood a fost cea care a propus filmul lui Corneliu Porumboiu, “Politist, adjectiv”, pentru “Cel mai bun film strain” si, spre dezamagirea multor publicatii de profil, filmul sau nu a fost selectat pentru scurta lista de cinci nominalizari.

Din pacate, acelasi lucru s-a intamplat si la premiile Oscar, unde acelasi film a fost propunerea Romaniei tot la categoria “cel mai bun film strain”. Nu trebuie sa consideram ca filmul nu a fost suficient de bun pentru astfel de premii, doar ca uneori criteriile de alegere a filmelor care ajung pe lista scurta a nominalizarilor nu sunt prea pe intelesul tuturor. Ceea ce conteaza este faptul ca tara noastra a avut un film suficient de bun pentru a fi prezentat la cel mai inalt nivel.

Si nu ramane de facut decat sa ii uram succes filmului “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, in regia lui Florin Serban, care este propunerea Romaniei la Oscar pentru editia din 2011.

Si pentru ca tot veni vorba de filmul lui Florin Serban, debutul sau in lungmetraj, nu trebuie sa uitam ca acesta a fost cu siguranta filmul anului pentru tara noastra. In luna februarie, revista de film Variety anunta ceea ce avea sa urmeze atunci cand elogia prestatia filmului din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

La doar cateva zile de la recenzia pozitiva facuta de revista, “Eu cand vreau sa fluier, fluier” castiga Ursul de Argint, un premiu pe care Romania il astepta de 17 ani, dar filmul a mai plecat acasa si cu premiul special al juriului. In acesta, apar actori tineri precum Ada Condeescu si George Pistereanu, dar si actori care nu sunt profesionisti, pe care Florin Serban, pentru autenticitate, i-a gasit chiar in penitenciare.

Reusita nu a trecut neobservata si, la aeroport, actorii si regizorul au fost asteptati de mai multi romani care i-au felicitat pentru succesul lor, un gest frumos care a fost repetat chiar si de presedintele tarii, Traian Basescu.

La doua luni de la aceasta reusita, filmul ajunge la Festivalul International de Thrillere din Franta, unde la categoria “New Blood” este desemnat cel mai bun thriller.

Dupa ce castiga un premiu la TIFF, “Eu cand vreau sa fluier, fluier” ajunge la Festivalul de Film de la Moscova, unde va fi proiectat alaturi de filmul lui Radu Muntean, “Concertul”, dar si de pelicula semnata de Tiberiu Iordan si Mihai Ionescu, “Despre alte mame”. Dupa aceea, filmul ajunge si la Festivalul de la Ediburgh, urmand ca pe 5 ianuarie sa aiba premiera in SUA pentru a indeplini si una dintre cerintele de la Oscar.

Atunci cand spunem Europa si film, ne gandim la Festivalul de Film de la Cannes. In acest an, cinci scurtmetraje au fost selectate in cadrul sectiunii Short Film Corner. Filmul “Cautare” a lui Ionut Piturescu este cel care a si castigat un premiu.

In ceea ce priveste lungmetrajele, se remarca filmul lui Radu Muntean, “Marti, dupa Craciun”, care primeste elogii din partea publicatiei LA Times. La acest festival a fost prezent si filmul lui Cristi Puiu, “Aurora”.

Si asta nu e tot.  Vinerea viitoare va povestim ce alte nume au ajuns la Festivalul de la Sarajevo sau de la Locarno si ce regizori romani sau actori au reusit sa si castige premii in 2010. Pana vinerea viitoare, nu uitati sa apreciati si sa vedeti macar un film romanesc!