Inginer și tehnician de geniu, Aurel Vlaicu este unul dintre pionierii aviației romanești, numele sau inscriindu-se la loc de cinste alaturi de banațeanul Traian Vuia și Henry Coanda.

Aurel Vlaicu, inginer si tehnician de geniu, alaturi de aparatul sau de zbor denumit „Gandacul” / Sursa foto: descopera.ro

Aurel Vlaicu s-a nascut in noiembrie 1882, in satul Bintinti  (sat care azi ii poarta numele), judetul Hunedoara. Inscrierea la Facultatea de Mecanica a Scolii Politehnice din Budapesta marcheaza inceputul visului sau. Sprijinit de Casa Regala si Armata Romana, construieste la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul “Vlaicu I”, primul avion construit pe teritoriul romanesc.

Prin aceasta realizare aeronautica, Romania a devenit a treia tara din lume, dupa Statele Unite ale Americii si Franta, pe teritoriul careia s-a zburat cu un aparat original, inventat, construit si pilotat de un fiu al tarii respective.

La primul sau primul zbor in București pe Dealul Cotrocenilor (17 iunie 1910), implinit de aceasta performanta, Aurel Vlaicu declara:

„Bucuria cea mai mare insa am simtit-o cand am zburat pentru prima oara la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea nici Alpii nu mi-i inchipuiam mai inalti ca inaltimea la care ma ridicasem eu. Fiindca patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra masina. Zburasem si aceasta era principalul. Ma mentinusem singur in aer. Facusem evolutii nesovaielnice.”

„Gandacul”, cum a fost denumit aparatul zburator creat de Vlaicu, reusise sa cucereasca inimile tuturor romanilor, iar pana la a fi remarcat peste hotare nu a fost decat un pas. Ocazia prielnica a fost oferita de Expozitia si Concursul International de Aviatie, organizata in mica localitate Aspern, de langa Viena, intre 23-30 iunie 1912.

Un an mai tarziu, inginerul Vlaicu construieste un al doilea aeroplan, celebrul “Vlaicu II”, cu care zboara in mai multe orase din regat, in cadrul unor turnee unde isi face cunoscute inventiiile.

In anul 1913, compania engleza Marconi ii comanda lui Aurel Vlaicu proiectarea si construirea unui avion metalic cu doua locuri. Inginerul roman purcede la fapte si in doar cateva luni finalizeaza constructia avionului, pe care il denumeste “Vlaicu III”. Geniul romanesc a mai daruit astfel o inventie pretioasa omenirii – a fost primul avion functional din lume construit integral din metal.

La scurt timp, o intamplare nefericita avea sa ii marcheze insa sfarsitul. Avionul, la carma caruia se afla, s-a prabusit la Banesti, langa Campina, la 13 septembrie 1913. Conform cercetarilor ulterioare, a reiesit ca Vlaicu a suferit un atac de cord in timpul zborului. S-a stins din viata asa cum a trait. Pentru pasiunea de a zbura. A fost zborul lui spre infinit.

“Nici urma de groaza sau inclestare pe figura sa. Un usor zambet incremenise pe buzele sale, iar fata era senina, cu o sfanta expresie de liniste, linistea datoriei implinite pana la capat, pe care a iubit-o cu toata dragostea si credinta sufletului sau”, noteaza locotenentul aviator, Gheorghe Negrescu, in memoriile sale.