Când vine vorba de fericire și succes în viață, EQ-ul contează la fel de mult ca IQ-ul. Aflați din acest articol cum vă puteți stimula inteligența emoțională, puteți construi relații mai puternice și vă puteți atinge obiectivele.

Ce este inteligența emoțională sau EQ- ul?

Tocmai ce ai intalnit un barbat compatibil cu tine pe Matrimoniale.xyz? Ei bine, atunci trebuie sa te asiguri ca inteligenta sa emotionala este una excelenta pentru a avea o relatie armonioasa. Inteligența emoțională (cunoscută și sub numele de coeficient emoțional sau EQ) este abilitatea de a înțelege, utiliza și gestiona propriile emoții în moduri pozitive pentru a ușura stresul, a comunica eficient, a empatiza cu ceilalți, a depăși provocările și a dezamorsa conflictele. Inteligența emoțională vă ajută să construiți relații mai puternice, să reușiți la școală și la locul de muncă și să vă atingeți cariera și obiectivele personale. De asemenea, vă poate ajuta să vă conectați cu sentimentele, să transformați intenția în acțiune și să luați decizii în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce contează cel mai mult pentru dvs.

Inteligența emoțională este definită în mod obișnuit de patru atribute:

1. Auto-management – Ești capabil să controlezi sentimentele și comportamentele impulsive, să-ți gestionezi emoțiile în moduri sănătoase, să iei inițiativă, să îți respecți angajamentele și să te adaptezi la circumstanțele în schimbare.

2. Conștiința de sine – Îți recunoști propriile emoții și modul în care acestea îți afectează gândurile și comportamentul. Îți cunoști punctele forte și punctele slabe și ai încredere în tine.

3. Conștientizare socială – Ai empatie. Puteți înțelege emoțiile, nevoile și preocupările altor persoane, puteți prelua indicii emoționale, vă puteți simți confortabil din punct de vedere social și puteți recunoaște dinamica puterii într-un grup sau organizație.

4. Managementul relațiilor – Știi să dezvolți și să menții relații bune, să comunici clar, să-i inspiri și să-i influențezi pe ceilalți, să lucrezi bine într-o echipă și să gestionezi conflictele.

De ce este inteligența emoțională atât de importantă?

După cum știm, nu cei mai deștepți oameni sunt cei mai de succes sau cei mai împliniți în viață. Probabil cunoașteți oameni din Bucuresti si nu numai, care sunt geniali din punct de vedere academic și totuși sunt inepți din punct de vedere social și nesatisfacuti la locul de muncă sau în relațiile lor personale. Capacitatea intelectuală sau coeficientul tău de inteligență (IQ) nu este suficient de la sine pentru a obține succesul în viață. Da, IQ-ul vă poate ajuta să intrați la facultate, dar EQ-ul vă va ajuta să gestionați stresul și emoțiile atunci când vă confruntați cu examenele finale. IQ-ul și EQ-ul există în tandem și sunt cele mai eficiente atunci când se construiesc unul pe celălalt.

Inteligența emoțională ajuta la:

Performanța ta la școală sau la serviciu. Inteligența emoțională ridicată vă poate ajuta să navigați prin complexitatea socială a locului de muncă, să-i conduceți și să-i motivați pe ceilalți și să excelați în cariera dvs. De fapt, când vine vorba de măsurarea candidaților importanți la un loc de muncă, multe companii evaluează acum inteligența emoțională la fel de importantă ca abilitatea tehnică și folosesc testarea EQ înainte de angajare.

Sănătatea ta fizică. Gestionarea incorecta a emotiilor tale iti poate afecta sanatatea. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate. Stresul necontrolat crește tensiunea arterială, suprimă sistemul imunitar, crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, contribuie la infertilitate și accelerează procesul de îmbătrânire. Primul pas pentru îmbunătățirea inteligenței emoționale este să înveți să gestionezi stresul.