Fie că renovezi sau amenajezi o locuință nouă, alegerea parchetului potrivit este esențială pentru a crea un spațiu plăcut și funcțional. Unul dintre aspectele cheie de care trebuie să ții cont este grosimea parchetului. Acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege grosimea ideală și va explica de ce este atât de importantă această alegere.

De ce este importantă grosimea parchetului?

Înainte de a te decide asupra unui parchet, este important să înțelegi de ce grosimea sa contează. Aceasta influențează următoarele aspecte:

  • Rezistența și durabilitatea – Cu cât parchetul este mai gros, cu atât este mai rezistent și mai durabil în timp. Un parchet subțire se poate deteriora mai rapid, în special în zonele cu trafic intens.

  • Izolarea termică și fonică – Grosimea parchetului contribuie la izolarea termică și fonică a încăperii. Un parchet mai gros poate ajuta la menținerea căldurii în interior și la reducerea zgomotului de fundal.

  • Instalarea și nivelarea – Un parchet gros poate corecta eventualele denivelări ale suprafeței pe care este montat. De asemenea, poate fi mai ușor de instalat, deoarece are o stabilitate mai mare.

Cum să alegi grosimea potrivită?

Acum că înțelegi importanța grosimii parchetului, să trecem la aspectele care te vor ajuta să alegi cea mai potrivită variantă pentru tine:

  • Evaluarea necesităților

În primul rând, trebuie să analizezi necesitățile locuinței tale. Dacă zona în care va fi montat parchetul este supusă unui trafic intens (cum ar fi bucătăria sau holul), ar fi indicat să alegi un model mai gros, care să reziste mai bine în timp.

  • Bugetul disponibil

Grosimea parchetului influențează și prețul acestuia. De regulă, parchetul mai gros este mai costisitor, dar și mai durabil. Evaluează bugetul de care dispui și încearcă să găsești un echilibru între cost și durabilitate.

  • Tipul de pardoseală

De asemenea, trebuie să ții cont de tipul de pardoseală pe care se va monta parchetul. Dacă ai o suprafață perfect netedă, un parchet mai subțire poate fi suficient. În schimb, dacă pardoseala este denivelată, este recomandat să optezi pentru un parchet mai gros, care să ajute la corectarea imperfecțiunilor.

Grosimi disponibile pe piață

Pe piață vei întâlni o varietate de grosimi pentru parchet, dar cele mai comune sunt următoarele:

  • 7-8 mm – aceasta este grosimea minimă recomandată pentru parchet laminat. Este potrivită pentru zone cu trafic redus, precum dormitoarele sau birourile.

  • 10-12 mm – acest interval de grosime este ideal pentru zone cu trafic moderat, cum ar fi livingul sau camera de zi. Parchetul laminat de această grosime oferă un echilibru bun între rezistență și preț.

  • 14-21 mm aceasta este grosimea standard pentru parchetul din lemn masiv sau stratificat. Este perfectă pentru zone cu trafic intens și pentru spațiile în care se dorește o izolare mai bună.

Concluzie

Alegerea grosimii parchetului poate părea o sarcină complicată, dar ținând cont de aspectele menționate în acest articol, vei putea lua cea mai bună decizie pentru locuința ta. Rezistența, durabilitatea, izolarea și aspectul estetic sunt factori care influențează această alegere. Nu uita să evaluezi necesitățile și bugetul disponibil înainte de a te decide asupra grosimii parchetului potrivit.