Musicalul Chicago, montat la Sala Mare a TNB de regizorul spaniol Ricard Reguant, s-a bucurat de mare succes inca de la primele reprezentatii. Pe 7 octombrie a inceput cel de-al treilea si ultimul sezon in care-l mai putem viziona pe prima scena a tarii.

Piesa „Chicago” s-a jucat pentru prima data la New York, in 1926. Aproape 50 de ani mai tarziu, Bob Fosse, John Kander si Fred Ebb au preluat drepturile de autor, iar primul dintre ei a venit cu ideea de a o transforma intr-un vodevil muzical. In aceasta ipostaza, „Chicago” a fost nominalizat la 11 Premii Tony in 1976. A revenit pe Broadway in 1997, cand a castigat sase Premii Tony. Adaptarea pentru marele ecran, cu Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger si Richard Gere, a fost premiata cu sase Oscaruri in 2003.

Mai vechi si mai noi

Acum trei ani, cand experimentatul si apreciatul regizor catalan a venit in Romania special pentru a monta “Chicago”, distributia era diferita fata de ceea ce putem vedea acum pe scena. A facut un casting riguros, pentru ca actorii de musical trebuie sa aiba aptitudini de miscare scenica, voce buna si o carisma speciala. Reguant marturisea, la vremea aceea, ca i-a fost destul de dificil sa aleaga, fiindca actorii romani sunt foarte bine pregatiti. Totusi, unii au fost preferati altora.

Pentru ca era o productie-mamut, s-au facut doua-trei distributii paralele inca de la primele repetitii. Ceea ce l-a fascinat si l-a socat pe Reguant a fost solicitarea rolului Mama Morton de catre Maia Morgenstern, pe care o vazuse in filmul lui Mel Gibson, “Patimile lui Cristos”. Nu i-a venit sa creada ca o vede in carne si oase pe cea care interpretase atat de bine rolul Mamei lui Iisus. Cerut, obtinut, jucat! Maia Morgenstern joaca si in actuala stagiune rolul in pielea caruia a intrat perfect, cel al “matroanei” din puscaria de femei. In distributia paralela, Carmen Ionescu este Mama Morton. De la bun inceput actrita Monica Davidescu a fost si a ramas Roxie Hart.

Pe Ilinca Goia, regizorul a vazut-o interpretand rolul Velemei Kelly. De aici incolo, peisajul actoricesc s-a schimbat. Stefan Banica jr a fost inlocuit de Aurelian Temisan pentru rolul avocatului Billy Flynn, astfel ca Monica si Aurelian sunt parteneri si-n viata, si pe scena. In cealalta distributie, Andrei Duban e Billy. Initial, Maestra de ceremonii a fost aleasa Anca Turcasiu. Apoi, din Maestra de ceremonii, Anca a devenit apriga Velma Kelly, rolul Maestrei fiind predat exoticei Caroline Gombe.

Bun venit dupa gratii!

Asadar, sunteti invitati, in pasi de dans, pe o muzica antrenanta, interpretata live, in lumea colorata si plina de suspans a crimei… Doua ucigase superbe si inca multe altele care “au comis-o” isi ispasesc pedeapsa dupa gratii. Una a omorat din gelozie, alta din ura, altcineva a ajuns la puscarie din greseala. Isi asteapta, cuminti, sentinta pe care numai Mama Morton, “regina spagilor”, “mamica” lor, a tuturor, o poate schimba.

Numai ea stie unde, cum si cui sa puna o vorba buna pentru a le scapa pe fete de streang. Desigur, subiectul e arhicunoscut. Dar spectacolul merita 100% vazut. Fie si pentru ca este ultima stagiune in care se joaca aceasta superproductie.