Astazi se implinesc 20 de ani de la cel mai important eveniment din istoria recenta a Europei. Caderea Zidului Berlinului este comemorata astazi peste tot in Europa, dar manifestarile capata amploare in Berlin, informeaza BBC.

Ceremoniile au inceput in acest moment la biserica Gethsemane din fostul Berlin de Est, loc in care s-au adunat manifestantii in urma cu 20 de ani. Liderii lumii vor trece apoi vechea frontiera ce separa orasul in doua, prin locul in care zidul a fost pentru prima oara daramat. Sute de piese gigante de domino din polistiren ce contin mesaje de libertate au fost amplasati pe vechea linie a zidului, in mod simbolic. Piesele vor fi daramate in lant incepand cu ora 7 seara, actiunea reprezentand caderea guvernelor comuniste din Estul Europei, in 1989.

Evenimentele sunt conduse de cancelarul Germaniei Angela Merker, care a crescut in Estul Germaniei. La ceremonii participa si Mihail Gorbaciov, liderul URSS la momentul din 1989, presedintele Frantei – Nicolas Sarkozy, prim-ministrul britanic – Gordon Brown, secretarul de stat USA – Hillary Clinton, fostul presedinte polonez – Lech Walesa (liderul sindicatului Solidaritatea care a declansat revolutia in Polonia), fostul prim-ministru ungar Miklos Nemeth, dar si presedintele Romaniei – Traian Basescu.

Dupa trecerea zidului, festivitatile continua la Poarta Brandenburg, simbolul unificarii Germaniei din 1990. Tot aici se va desfasura un concert care are invitati de peste tot din lume, dupa care un foc de artificii va incheia manifestarile.

Caderea Zidului a fost cel mai important eveniment din istoria moderna a Europei. Evenimentul a dat increderea tuturor celor care au trait ororile si neajunsurile regimurilor comuniste din Est sa iasa in strada si sa-si ceara drepturile. Caderea Zidului a insemnat sfarsitul a aproape 50 de ani in care o natiune si un continent au fost divizate, fara ca locuitorii acesteia sa aiba vreun drept de apel. A fost aproape o jumatate de secol in care lipsa libertatilor individuale au zguduit din temelii structura unor societati sanatoase si functionale.

Caderea Zidului Berlinului a marcat inceputul unui proces lung si ambitios de reinstaurare a unor valori cu substanta in toate tarile europene afectate de comunism. A aparut ideea unei Europe unite si au aparut valori si idei europene care transforma in bine fata Europei, de la Oceanul Atlantic pana la Marea Neagra. Doar datorita acestui moment si al evenimentelor care au urmat pana la sfarsitul lui 1989, eu pot sa scriu acest articol si voi puteti sa il cititi. Merita sa adresam macar un gand de bine tuturor celor care au contribuit la aceste evenimente.