Testul figurii umane, de Karen Machover, este unul dintre instrumentele folosite in procesul de psihodiagnostic la toate varstele, deoarece ofera informatii excelente despre personalitatea pacientului. Acest test poate fi utilizat atat in ​​mediul clinic, cat si in cel educational.

Din acest motiv, in acest articol vei gasi informatii despre care sunt indicii in care trebuie sa acorzi mai multa atentie si care elemente ale desenului sunt cele care iti pot oferi mai multe informatii despre caricaturist.

Ce masoara testul figurii umane?

Testul figurii umane al lui Karen Machover face parte din  testele proiective , care servesc pentru a depasi ceea ce o persoana poate exprima despre sine, permitandu-i sa aprofundeze si sa formuleze ipoteze despre capacitatile si functiile cognitive si intelectuale ale persoanei prin caracteristicile desenului, ca precum si starea lor emotionala, dezvoltarea lor psihica si conflictele lor inconstiente.

 • In cazul specific al testului figurii umane, studiile au aratat ca desenarea figurii umane produce cea mai intima expresie a personalitatii individului .
 • Totodata apar modelele si idealurile cele mai adanc inradacinate , deoarece acestea sunt cele pe care se bazeaza pentru a putea crea silueta.
 • Un alt detaliu important pe care acest test iti permite sa-l masori este ca poti afla prin desenul tau, cum il desenezi sau ce nu desenezi, dificultatile care pot fi cu propria imagine .
 • De asemenea, permite cunoasterea gradului lor de dezvoltare psihica si intelectuala .

Testul Figura Umana este de obicei promovat impreuna cu Testul Casa, Arborele, Persoana (HTP), acesta fiind testul persoana. La randul sau, de obicei este completat cu Testul Familiei.

Cum se aplica testul figurii umane

Testul de figura umana al lui Karen Machover este unul dintre acele teste psihologice ieftine, spre deosebire de alte tipuri de teste care te pot costa foarte multi bani sa le cumperi pentru a le putea administra, in acest caz ai nevoie doar de materiale de papetarie. Desigur, este important sa faceti o pregatire buna pe teste proiective pentru a putea interpreta corect desenul.

Pentru a aplica testul trebuie sa aveti la dispozitie doar doua coli de hartie, un creion si o radiera .

Indicatia care trebuie data persoanei este ca „ deseneaza o persoana ”, fara a indica daca este barbat sau femeie, doar ca deseneaza o persoana.

Daca, atunci cand i se da indicatia de a administra testul, persoana devine nervoasa, este blocata sau este reticenta in a face desenul, este important sa indicati ca desenul nu urmeaza sa fie evaluat pentru calitatea sa artistica, ca singurul lucru care se cauta este sa desenez ca sa te cunosc mai bine.

La colectarea datelor trebuie sa tineti cont de:

 • Ce spune sau face dupa ce a dat indicatia
 • Timpul necesar pentru a incepe desenul, timpul necesar pentru a face desenul.
 • Ordinea, succesiunea, in care deseneaza.
 • Ce sterge sau ce te costa mai mult sa desenezi
 • Expresii sau comentarii pe care le faci in timp ce desenezi.

Odata realizat desenul, va fi timpul sa-i ceri sa scrie o poveste despre figura umana pe care a realizat-o. Trebuie sa-i dai un nume si o varsta , dupa ce spune o poveste cu trecut, prezent si viitor despre desenul sau. Toate asociatiile pe care le faci sunt importante si pot oferi informatii esentiale pentru interpretarea corecta a testului.

Dupa ce termina povestea, i se da a doua pagina si i se cere sa atraga „ o persoana de sex opus ” la cea pe care a desenat-o deja. Indicatiile sunt aceleasi ca in prima figura, in acelasi timp ca trebuie sa faci acelasi lucru pentru a colecta datele si a scrie povestea.

Indici care trebuie respectati la testul figurii umane

Exista trei aspecte fundamentale la care trebuie sa acordati atentie atunci cand faceti un test al acestor caracteristici:

 • Primul pas va fi sa acordati atentie impresiei initiale, ce emotie provoaca in primul rand.
 • Al doilea pas va fi sa acordati atentie fiecaruia dintre elementele care au alcatuit desenul, elementele esentiale: dimensiunea desenului, culoarea, distributia acestuia in spatiu, miscarea…
 • Si in al treilea rand, integrarea fiecaruia dintre aceste elemente.

Cand un psiholog trece acest test proiectiv, el trebuie sa fie atent din primul moment pentru a observa care este succesiunea desenului , unde incepe sa deseneze persoana.

Starea actuala a testului figurii umane

Desi multi psihologi nu folosesc acest tip de tehnici proiective, realitatea este ca ofera informatii importante despre persoana cu care urmeaza sa lucram, informatii care in mod normal sunt proiective si inconstiente si care pot fi completate cu alte tipuri de tehnici.

Psihodiagnoza este o parte fundamentala a oricarui tip de terapie, ceea ce este foarte important sa stim cu ce tip de persoana lucram si ce tratament ar fi cel mai bun pentru ea.