In urma cu un an, Osama bin Laden a fost ucis in timpul unui schimb de focuri cu trupele americane US Navy Seals, impreuna cu unul dintre fiii sai si alti doi adulti. Liderul retelei teroriste al-Qaeda a fost gasit dupa ce curierii sai de incredere au fost urmariti timp de mai multi ani de catre serviciile de informatii.

Cinci lucruri pe care inca NU LE STIM despre moartea lui Osama Bin Laden

Desi moartea liderului al-Qaeda a scos la lumina numeroase informatii despre activitatile desfasurate de gruparea terorista, multe informatii esentiale nu au fost nici pana in ziua de astazi dezvaluite, conturandu-se de-a lungul timpului cinci mari intrebari.

1. Unde a fost ingropat Osama bin Laden?

Conform autoritatilor americane, trupul liderului al-Qaeda a fost luat si ingropat in mare, guvernul american insistand sa se procedeze in acest fel pentru a evita transformarea unui eventual mormant in loc de peleriaj sau sanctuar. Ulterior insa, grupul Anonymous a obtinut si postat mailuri interne ale agentiei private de informatii, Stratfor, care sugereaza o alta desfasurare a evenimentelor. Conform Bussines Insider, vicepresedintele pentru informatii al Stratfor anunta ca trupul neinsufletit al liderului al-Qaeda se indreapta spre Dover la bordul unui avion CIA.

2. Ce s-a intamplat mai exact atunci cand a murit?

Opreatiunea secreta condusa de Navy SEAL a fost descrisa atat in articole, documentare, cat si in diagrame, dar inca nu este suficient de clar ce s-a intamplat in momentul uciderii lui bin Laden. “A murit luptand?” , “s-a predat?” sunt doar doua dintre intrebarile pe care le lanseaza huffingtonpost.co.uk.

3. Cat timp a stat in Pakistan?

Vanatoarea lui bin Laden, unul dintre cei mai cautati teroristi ai tuturor timpurilor, a constat in aproape zece ani de eforturi. Urmarit prin desertul Afghanistanului, prin depresiuni si pesteri, bin Laden a fost gasit intr-o locuinta confortabila. Dar de cata vreme locuia in Pakistan, ramane in continuare un mister.

4. Cine a stiut unde se afla?

Desi locuinta in care a fost gasit nu era deloc discreta, fiind inconjurata de ziduri fortificate si garzi, bin Laden a reusit sa se ascunda intr-o tara recunoscuta ca paradis al teroristilor. Nedumeririle aparute sunt legate deci de autoritatile pakistaneze care, atunci cand l-au cautat pe liderul al-Qaeda, nu au verificat paznicii inarmati si nici nu au observat pe strazi persoane suspecte.

5. Cat de mult stia de fapt Pakistanul despre operatiunea americana?

Conform huffingtonpost.co.uk, una dintre cele mai mari controverse iscate in jurul misiunii a fost decizia presedintelui american Barack Obama de a ascunde autoritatilor pakistaneze faptul ca va invada spatiul aerian fara permisiune. Presedintele si-a aparat fapta spunand ca a fost o decizie neplanuita.