Virusul CCHF (Crimean-Congo haemorrhagic fever) este o infectie umana rara dar fatala, care cauzeaza hemoragii interne, disfunctii organice si in final produce moartea. Oamenii de stiinta au elaborat o noua metoda de cercetare a virusului care ar putea duce la crearea unui nou vaccin si a medicamentelor antivirale capabile sa anihileze virusul, anunta Science Daily.

CCHF se transmite prin muscatura capuselor la animalele domestice sau salbatice, care devin doar purtatoare, fara a dezvolta simptome. Si oamenii se pot infecta prin muscatura capuselor, dar mai ales prin contactul cu sangele sau tesutul unor animale precum vitele, oile sau caprele. Infectarea la om duce la o manifestare violenta a virusului cu o rata de mortalitate in 30% din cazuri. Nevoia vaccinului este una acuta, insa cercetarile in acest sens au fost  incetinite pana acum de lipsa unor subiecti compatibili pentru teste.

Oamenii de stiinta din cadrul Swedish Institute for Infectious Disease Control (Institutul Suedez pentru Controlul Bolilor Infectioase), din Solne au descoperit ca dezvoltarea bolii are un traiect similar cu cel uman in cazul soarecilor ce sufera de deficiente imunitare. Soarecii care nu au reactionat la moleculele antivirale esentiale produse de sistemul lor imunitar, dezvolta simptome clasice ale CCHF, care au fost in final fatale. Gasirea modelului compatibil a deschis noi porti catre cercetarea virusului.

Medicul  Ali Mirazimi, care a condus cercetarile, crede ca descoperirea grupului din Suedia va aduce o contributie majora in gasirea unui vaccin sau tratament antiviral eficient. ”Pana astazi nu se cunoaste un vaccin sigur si capabil de combaterea CCHF pentru uz uman sau un antiviral specific”, a pexplicat acesta.

Noile strategii pentru pentru a tine sub control raspandirea CCHF ar putea avea si un impact economic important pentru tarile in curs de dezvoltare. ”Pentru ca cea mai raspandita cale de contractare a virusului ramane prin consumul de sau contactul cu tesut animal infectat, fermierii crescatori de animale pot pierde multi bani prin eradicarea animalelor bolnave.” a mai precizat dr Mirazimi.

Prima infectie cu CCHF dateaza din 1944 si a fost descoperita izolat in Crimeea. Mai tarziu, in 1959, un nou caz a fost raportat in Congo. De aici, virusul a capatat denumirea de febra hemoragica de Crimeea si Congo. Din fericire, raspandirea lui se manifesta pe arii restranse, in zona rurala a Africii, insa cazuri de febra hemoragica au fost inregistrate si in Turcia, in randul veterinarilor in 2006. Cu toate astea, manifestarile violente ale virusului l-au transformat intr-unul periculos si temut. Tratementele uzuale implica terapia intensiva, transfuzii de sange si plasma si administrarea antiviralului Ribavirin. In anumite cazuri, pacientilor li s-a administrat si plasma de la pacientii recuperati, insa eficienta acestui tip de tratament nu a fost demonstrata.