No.3 a trecut prin multe incercari de-a lungul timpului, reusind, pana acum, sa gaseasca solutii in cele mai multe din cazuri. Insa cand uiti bateria de la camera video acasa… Esti pus la perete, fata in fata cu muzica si fara posibilitate de scapare. Astfel, imprejurarile ne-au determinat sa contemplam mult mai atenti o superba manifestare de vitalitate contemporana, o demonstratie artistica experimentala, extrema si, de la un punct, exclusivista.

Am minti daca am spune ca ne-am simtit in largul nostru. Un public destul de in varsta, sau cel putin matur, care a stat jos, o atmosfera diferita de evenimentele la care participam de obicei. Dar s-a simtit cineva in largul lui? Dincolo de pasivitatea aparenta, am fost cu totii incoltiti de sunete, pusi fata in fata cu un Abis (un nume perfect ales, iata) care nu vrea sa ne cunoasca. Fiecare s-a tinut strans de scaunul lui in timp ce localul a intrat intr-o expansiune incontrolabila, golul intern raspunzand spontan celui din muzica Abis.

Primii au urcat pe scena cei de la Einuiea, o formatie care isi anunta caracterul neobisnuit inca din nume. Muzica prezentata de cei patru muzicieni desavarsiti a fost una atmosferica, semi-instrumentala, cu influente orientale si instrumente exotice precum baglamas si kazoo. In prim plan a fost insa colectia de fluiere a lui Calin Torsan, foarte meticulos pe presul sau asezat inspre marginea scenei. Solistul George Turliu (care s-a ocupat si de instrumentele exotice mentionate mai sus) s-a aflat undeva in planul secund, linia sa fiind un fel de backing vocals – fara nici o voce principala. Chitara s-a aflat si ea in spate, pastrand acelasi ton si sunet si tinand in picioare, in lipsa basului, structura piesei.

Intunecata, lasand in urma notiunile de pesimism si optimism, de cald si rece, muzica Abis aduce in primul rand aminte de sound-ul Bristol gen Portishead: elemente electronice, beat-uri trip-hop, slow si heavy, o solista care aduce aminte de Beth Gibbons atat prin posibilitatile vocale cat si prin prezenta scenica – introvertita si statica. De mare efect in angrenajul trupei este folosirea tobelor (mai rare in muzica de gen) – acestea facand ordine in structura pieselor si dand forta compozitiilor. Pentru ca tobele mentin beat-ul, percutionistul mexican Juan Carlos Negretti (pe care il regasim si in line-up-ul Einuiea) are mana libera la improvizat.

Creierul trupei este, indiscutabil, Costin Dumitrache, un chitarist care reuseste sa imbine foarte frumos si productiv influentele “clasice” cu experimente sonore. Aceasta combinatie de clasic si modern a fost exprimata vizibil in cover-ul ‘Whole Lotta Love’, celebra piesa a celor de la Led Zeppelin suferind o operatie radicala, in urma careia i se descopera posibilitati estetice nebanuite. Ascuns in spatele mixer-ului, Costin pare sa coordoneze miscarea intregii trupe, pasajele de chitara fiind trademark-ul muzicii Abis. Atat Costin cat si solista Marina Gingirof sunt, prin atitudinea lor anti-vedeta, in deplina armonie cu ceea ce transmit piesele.

Show-uri live (sau mai bine zis cu public) foarte rare, o atitudine scenica lipsita de orice comunicare cu publicul, o muzica creata si interpretata intr-o lume proprie, pe care avem privilegiul sa o privim dar cu care nu avem nici o sansa sa interactionam – Abis dezbraca muzica de orice e redundant si non-muzical, Abis reduc totul pana aproape de absurd, ajungand intr-o stare pura si naturala.

Desi nu a petrecut foarte mult timp pe scena, unul dintre oamenii care au contribuit din plin la reusita evenimentului a fost poetul Chris Tanasescu. “Poet” este un termen putin cam pretentios – Chris Tanasescu este un om care trece dincolo de limitele artei, reinventand aceasta notiune si reinventandu-se pe sine. Chris a torturat si dezintegrat cuvintele prin sunete demne de Mike Patton, a indoit limbajul, l-a reinventat, i-a acordat un nou sens tocmai privandu-l de inteles. Performance-ul sau este greu de redat in cuvinte, pentru ca nu a folosit cuvinte. Razboiul impotriva vocabularului odata incheiat, Chris s-a retras in spatele scenei, adunand literele sfaramate de pe jos si facand un backing vocals de exceptie pe prima piesa. Dupa care a parasit scena, reluandu-si locul la masa, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Am avut placerea de a viziona, inainte si dupa concert, dar si in timpul acestuia, secvente din filmul “7-11=3”, realizat de chitaristul trupei Abis, Costin Dumitrache. Imaginile au fost foarte bine intercalate, completand prestatia de pe scena in ceea ce putem numi un adevarat happening de arta contemporana.