Miza pe evenimentele ample

„Sunt 7-8-9 evenimente ample in Cluj pentru pentru care este bine sa avem bugete prestabilite, incat organizatorii lor sa stie de la inceput pe ce sume pot conta. Este vorba de acele evenimente care aduc public din afara Clujului aici si care iti cresc vizibilitatea. Cu alte cuvinte, ceea ce se vedea si din afara ca se intampla la Cluj”, a precizat pentru PROVINCIANEWS.RO viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath. Municipalitatea este hotarata sa-si asume segmentarea bugetului pentru cultura intr-o sectiue rezervata marilor evenimente si o alta pentru restul manifestarilor, de amploare mai mica, spune viceprimarul UDMR.

„Pregatim un nou concept vizavi de finantarea evenimentelor de marca din Cluj, care sunt cateva. Urmeaza ca pentru astfel de evenimente sa avem de la inceputul anului bugete prestabilite incat fiecare organizator sa stie ca are acces de la-nceput la anumite sume si sa stie din start ca se poate baza pe ele, fara a mai fi conditionat de depunerea la un anumit termen a unei cereri. Evnimentele mai mici urmeaza sa aceeada la finantari dintr-un buget separat”, a subliniat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, cu ocazia prezentarii noii editii a Festivalului Toamna Muzicala Clujeana (TMC).

„Este foarte buna ideea, sa stim si noi dinainte ce sume avem la dispozitie si sa ne facem astfel contractele”, a specificat Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, organizatorul TMC.

TIFF, Interferente si Comedy, cei mai multi bani

Amintim, proiectul municipalitatii vine si in contextul in care sprijinul acordat unuia din evenimentele de anvergura din municipiu, Festivalul International de Teatru Interferente a intarziat, asta si pe fondul in care institutia nu a depus la timp, la inceputul anului, solicitarea de finantare. In cele din urma, primarul Emil Boc a asigurat ca la rectificarea bugetara din octombrie va fi propusa spre alocare suma de 55.000 de euro, aproximativ 250.000 de lei.

Reprezentantii municipalitatii nu au stabilit inca procentajul din bugetul de cultura care va fi asigurat in 2013 evenimentelor culturale majore, respectiv celorlalte. Pe 2012 Consiliul Local a alocat aproape 2 milioane de lei pentru evenimente culturale, dar si social, respectiv actiuni de tineret, toate cele trei categorii fiind incluse in acelasi buget. Daca se adauga suma pe care o va primi si “Interferente”, atunci bugetul trece de 2 mil lei.

Cele mai mari alocari atribuite deja pentru evenimente culturale pe 2012 au fost obtinute de TIFF, cu care municipalitatea are un contract de finantare pe patru ani – 450.000 de lei, respectiv Comedy Cluj – 120.000 de lei. Toamna Muzicala Clujeana a primit 50.000 de lei, iar Zilele Culturale Maghiare – 40.000 de lei. Festivalul International de Jazz Transilvania a obtinut 30.000 de lei.

Ce evenimente intra in calcul?

Selectia evenimentelor ce vor fi incluse in randul celor de amploare urmeaza sa fie de o comisie a Primariei, din care ar putea face parte insa si specialisti din afara institutiei. Catva evenimente mentionate de viceprimar sunt TIFF, Toamna Muzicala Clujeana, Interferente, Comedy Cluj. De asemenea, Zilele Culturale Maghiare, eveniment ajuns la cea de-a treia editie, este privit ca unul din evenimentele cu potential ale municipiului. „Este un evenient dinamic, la care vin oameni si din afara Clujului, poate nu din strainatate, dar din tara”, a mentionat Anna Horvath.

Un alt eveniment in care municipalitatea a anuntat recent ca va investi in urmatoriii cinci ani este Festivalul International de Jazz – Transilvania International Jazz Festival. Din 2013 festivalul va avea loc chiar in cadrul Zilelor Clujului, pentru a-i creste vizibilitatea. Un alt evenimemnt ce ar ptea intra in calcul este Festivalul Operelor Nationale, inaugurat in 2002 si la care au participat toate Operele Nationale din Romania. In viitor organizatorii, Opera Nationala Romana din Cluj intentioneaza invitarea si a unei institutii cu profil national din strainatate.

Amintim, Clujul si-a anuntat intentia de a candida la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2020, proiect pe care edilul-sef al municipiului l-a readus adeseori in discutie ca una din prioritatile administratiei. In cursa mai sunt insa si municipiile Timisoara si Iasi, posibil si Alba-Iulia.