Autorizatia ISU nu este obligatorie in toate activitatile, insa trebuie sa verifici daca afacerea ta are nevoie de obtinerea acesteia. Documentul este unul dintre cele mai importante autorizatii din cadrul unui business, intrucat prin prezenta lui, se certifica faptul ca se indeplinesc toate normele de securitate in ceea ce priveste situatiile de urgenta.

Ce este autorizatia ISU?

Autorizatia de Securitate la Incendiu este actul administrativ ce a fost emis in baza legii, de catre Inspectoratul Judetean Pentru Situatii de Urgenta. Prin intermediul acestui document, se certifica faptul ca respectiva constructie intruneste toate normele cu privire la siguranta in cazul unui eventual incendiu.

Unde pot vedea daca am nevoie de autorizatie ISU?

Hotararea 571/2016 este cea prin intermediul careia se reglementeaza prevederile legale ale activitatilor care trebuie sa obtina autorizatia ISU. Afacerile trebuie sa corespunda normelor cu privire la securitatea in caz de incendiu. Incepand cu data de 01.07.2017, lipsa autorizatiei ISU pentru firmele unde prezenta acesteia se impune, constituie contraventie, sancțiunile făcându-se conform legii 307/2006.

Citeste si: 4 tendințe în designul exterior

Tipuri de cladiri/zone care necesită autorizare din partea ISU:

 • Cladiri in care se depoziteaza butelii pentru gaze, cu exceptia GPL

 • Cele care se folosesc in agrozootehnie

 • Lacasurile de cult si spatiile de cazare aferente, cu exceptia caselor parohiale, monahale

 • Definite ca ”foarte inalte” sau ”inalte”

 • Locative colective, care au mai mult de 4 niveluri plus mansarde

 • Cladirile care prezinta o importanta deosebita si exceptionala

 • Sediile autoritatilor publice locale si centrale

 • Cladirile in care sunt sunt amplasate incaperi sau grupuri de incaperi, definite conform reglementarilor tehnice specifice domeniului securitatii la incendiu ca „sali aglomerate”, indiferent de aria construita si de inaltime 

 • Cele subterane sau amenajate la subsolul, demisolul ori in podul sau pe acoperisul de tip terasa al cladirilor civice

 • Parcarile cu mai mult de 10 locuri

 • Pensiuni, hoteluri, moteluri etc

 • Spatii comerciale si de alimentatie publica

 • Centre de invatamant, supraveghere, ingrijire a scolarilor si prescolarilor

 • Gari, autogari, aeroporturi si statii de metrou

 • Spatii culturale ce depasesc 600 mp

Daca spatiul afacerii tale se regaseste intr-o varianta de mai sus, ai nevoie de autorizatie ISU, iar pentru aceasta vei depune o documentatie complexa. Recomandat este sa soliciti informatii de la ISU, intrucat ei sunt cei mai in masura sa iti confirme necesitatea unei autorizatii. Pentru obtinere autorizatie ISU, poti alege din numeroasele oferte ale firmelor specializate. Este important sa apelezi doar la profesionisti si impliciti doar la firmele care la randul lor sunt autorizate sa emita acest document extrem de important (autorizatia ISU).

Evaluarea cladirii si a documentatiei cu privire la cladire reprezinta un prim pas pentru obtinerea autorizatiei ISU. Aceste doua aspecte sunt necesare pentru a se stabili riscurile care ar putea aparea in cazul unui eventual incendiu, dar si gradul pericolului, impreuna cu consecintele eventuale ce s-ar ivi.

Valoarea densitatii cu privire la sarcina termica, elementele/imprejurarile care pot declansa focul, respectiv aprinderea acestuia, sursele de aprindere, nivelul de pericol al materialelor si/sau substantelor prezente in spatiul respectiv sunt factorii care se iau in considerare atunci cand se doreste obtinerea autorizatiei ISU. Identificand acesti factori, ai posibilitatea de a reevalua masurile de siguranta pe care le-ai adoptat si ce modificari aduci pentru a exclude orice posibilitatea de aparitie a unui incendiu.