Brit Pop Express 3 @ Fabrica

17 octombrie 2009 | postat de herminedirt

7Mini-festivalul "Brit Pop Express" a programat aseara cea de-a treia editie, pe scena aceluiasi club Fabrica. Desi tinzand spre ritmuri britanice, nici evenimentul de aseara nu a fost scutit de boala tipic romaneasca: lipsa punctualitatii, la ea acasa in Fabrica, altfel un local cat se poate de OK, atat ca aspect si spatiu, cat si in ceea ce priveste sonorizarea.

1Tot drept pozitiva putem cataloga si prezenta publicului la concert. Desi la ora la care ar fi trebuit sa inceapa prima trupa, destul de putini se prezentasera, pana la Grimus randurile s-au strans in jurul scenei, show-ul excelent cu care ne-au obisnuit acestia la concerte reusind sa scoata destula lume din casa, in ciuda vremii nu tocmai favorabile.

2Formati in 2007, Vive la Noiz, cei care au urcat primii pe scena, au avut unele probleme in interiorul trupei si au stagnat in cea mai mare parte a anului 2008. In 2009, au revenit in forta, lansand in primavara EP-ul „Dark Clouds And Silver Linings”, un material care reda intocmai spiritul si abordarea muzicala a celor patru clujeni.

2bSa descoperi o trupa cu adevarat buna, in conditiile muzicale actuale din Romania este o adevarata provocare. Cu atat mai mare placerea de a vedea live o trupa sincera, bine pusa la punct, fara aere de vedeta si cantand din placere. Cu o muzica ritmata, piese antrenante, o chitara abraziva si o voce care nu ar fi plictisit chiar daca ar fi cantat fara instrumentatie, Vive La Noiz merita adaugati pe lista de "must see" a oricarui bucurestean ascultator de sonoritati alternative.

3Daca ar fi existat o industrie muzicala care sa se ocupe, intr-adevar de... muzica, in Romania, Grimus ar fi fost in prim planul ei. Absolut tot ce tine de aceasta formatie ne duce cu gandul la o trupa "mare" din occident. Chiar si genul abordat de clujeni este "la moda", asa ca singurul inconvenient in toata aceasta situatie este doar contextul geografic in care am avut ghinionul de a ne naste.

4De la vestimentatie pana la girofarul de pe keyboard, Grimus au stiu exact cum sa fie pe placul publicului. Aglomeratia de pe scena (6 membrii: voce, chitara, chitara, bas, keyboard, tobe) se reflecteaza din plin si in muzica clujenilor, un buchet sonor multicolor alcatuit cu atentie la cel mai mic detaliu.

6Cu atentie la detalii a fost gandit si intregul show, care desi ar fi trebuit sa fie un festival, s-a transormat, in cele din urma, intr-un veritabil concert 100% Grimus. S-a inceput cu proiectia excelentului videoclip "In A Glimpse" si s-a incheiat cu o... tragere la sorti, in urma careia doi fani prezenti la concert au castigat un CD "Panikon", respectiv un tricou cu formatia.

8La incomodul capitol "sonorizare", nu avem de facut reprosuri. Totusi, la Vive La Noiz ar fi fost frumos daca vocea solistei, de altfel excelenta, s-ar fi auzit ceva mai tare, fiind in mare parte acoperita de instrumentatia in ton cu numele trupei. La Grimus, electrica lui Vali Rauca a cedat pe parcursul concertului, fiind inlocuita ad-hoc cu o electro-acustica, aceasta dand insa o rezonanta cat se poate de placuta pieselor. Bogatia sonora a muzicii Grimus nu a avut deloc de suferit de pe urma incidentului, spontaneitatea acestora acoperind instantaneu gaura formata in melodie.

9Am asistat, aseara, in Fabrica, la un show de calitate, cu trupe care stiu si mai ales pot sa faca muzica. Indiferent de gen, orice observator care are pretentia de a fi obiectiv, trebuie sa admita valoarea incontestabila a celor doua grupuri clujene care au vizitat aseara capitala.

17


Comenteaza